• Посилання скопійовано

Паперову книгу скарг давно скасовано: як споживачу захистити свої права?

У випадку якщо адміністрація закладу не реагує на скаргу або не вдалося досягти згоди, - споживач має право звернутися до територіальних органів Держпродспоживслужби за місцем проживання

Паперову книгу скарг давно скасовано: як споживачу захистити свої права?

Паперова книга скарг та пропозицій раніше була обов’язковим атрибутом не тільки всіх магазинів, але й ресторанів, перукарень тощо. Проте в наш час цифрових технологій споживачеві доступні більш ефективні способи залишити скаргу або відгук. Розповідає Держпродспоживслужба.

Нагадуємо, що Постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2019  № 168 «Про внесення змін до Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів" скасовано обов’язкове ведення Книги відгуків та пропозицій. А 2 жовтня 2020 року Інструкцію про Книгу відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства затверджено наказом Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України від 24.06.1996 № 349, втратила чинність.

Разом з цим Законом України «Про звернення громадян» передбачено, що громадяни мають право звернутися до підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

На сьогодні споживачі можуть надавати свої скарги і пропозиції закладам у такі способи:

  • надіслати письмове звернення  на поштову адресу суб’єкта господарювання;
  • телефонувати на гарячу лінію торговельного закладу чи закладу надання послуг;
  • залишити відгуки на офіційному вебсайті, сторінці в соціальних мережах, або у профілі в Картах Google торговельного закладу чи закладу надання послуг, або на спеціалізованих незалежних вебсайтах з відгуками (форумах).

У випадку якщо на скаргу адміністрація закладу не реагує або не вдалось досягти згоди, - споживач має право звернутися до територіальних органів Держпродспоживслужби за місцем проживання. Або надіслати офіційне звернення одним із таких способів:

  • заповнити форму на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби;
  • скористатися чат-ботом у додатку Telegram за посиланням @derzhspozhivsluzhba_bot;
  • написати листа на електрону пошту econsumer-info@dpss.gov.ua.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»