• Посилання скопійовано

Бізнес підтримує оновлений законопроєкт про перезапуск БЕБ

Під час зустрічі з бізнесом Железняк презентував учасникам зустрічі оновлені дані, що демонструють неефективність роботи БЕБ, та розповів про основні аспекти законопроєкту №10088

Бізнес підтримує оновлений законопроєкт про перезапуск БЕБ

У вівторок, 3 жовтня, керівники провідних бізнес асоціацій – АППУ, ТПП, ВАР – члени Української Ради Бізнесу – зустрілися з народним депутатом України, першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Ярославом Железняком та обговорили законопроєкт №10088. 

Участь у зустрічі взяли президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков, перший віцепрезидент ТПП Михайло Непран, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Дмитро Кохан та інші.

Законопроєкт №10088 – це оновлений законопроєкт про перезапуск Бюро економічної безпеки. Попередній законопроєкт №9080 був відкликаний після низки зауважень.

Ярослав Железняк презентував учасникам зустрічі оновлені дані, що демонструють неефективність роботи Бюро економічної безпеки України, та розповів про основні аспекти Законопроєкту за №10088.

Ключовими проблемами роботи Бюро, які свідчать про те, що наразі БЕБ не відповідає закладеній при створенні органу концепції та потребам бізнесу, конкурсні відбори проходять з порушеннями; непередбачуваність органу через високу ротацію та відсутність відповідальних; переважання правоохоронної функції над аналітичною; тиск на бізнес інших правоохоронних органів через неефективність БЕБ.

За результатами конкурсу на 84 вакансії, оголошеного 14 липня 2023 року, до конкурсу допустили 264 особи, а в результаті було призначено 220 осіб. Негативними проявами стало призначення без конкурсів керівників як в.о; дискримінаційні вимоги щодо досвіду роботи у правоохоронних органах; засекречена інформація про оголошення конкурсів, їх проведення та результати.

Ярослав Железняк також наголосив на високому рівні ротації та непередбачуваності органу: «За два роки роботи органу: лише один призначений директор і вже два в.о., при тому, що мінімум сім разів змінювався штатний розпис».

Народний депутат продемонстрував статистику про тиск усіх правоохоронних органів на бізнес. Виявляється що 84% проваджень за статтями, підслідними БЕБ, розслідують інші органи.

Ярослав Железняк також навів дані про збільшення фінансування Бюро за 2023 рік: за словами депутата, до бюджету БЕБ хочуть додатково виділити 44%, а в 2024 році планується збільшити бюджет БЕБ на 248%.

Основними напрямами перезавантаження Бюро економічної безпеки, відповідно до законопроєкту №10088, є:

  • проведення прозорого конкурсу з більшістю представників від міжнародних організацій у комісії та їх вирішальним голосом; 
  • дострокове припинення повноважень директора та заступників,  після чого Кабінет Міністрів оголошує конкурс;
  • переатестація працівників протягом року після призначення нового директора;
  • розширення повноважень членів конкурсної комісії на збір інформації про кандидатів на посаду директора;
  • вдосконалення процедури конкурсу на працівників БЕБ.

Учасники заходу підтримали проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів із реформування Бюро економічної безпеки України від 25.09.2023 №10088 та сподіваються на його якнайшвидше прийняття Парламентом.

Зустріч відбулася конструктивно, у форматі діалогу, всі учасники заходу мали змогу висловити свою думку щодо проблемних питань перезапуску Бюро Економічної Безпеки.

***

Читайте також:

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»