• Посилання скопійовано

З підслідності БЕБ можуть забрати низку злочинів: новий законопроєкт

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №10170 про внесення зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо підслідності окремих кримінальних правопорушень Бюро економічної безпеки України

З підслідності БЕБ можуть забрати низку злочинів: новий законопроєкт

20 жовтня 2023 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №10170  "Про внесення зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо підслідності окремих кримінальних правопорушень Бюро економічної безпеки України".

Як зазначено у пояснювальній записці, "Бюро з тих чи інших причин, на даний час, не здатне забезпечити швидке, повне, та неупереджене досудове розслідування за вчинення всіх кримінальних правопорушень, підслідних Бюро. А тому наразі існує необхідність вирішення питання підслідності та зменшення кількості кримінальних правопорушень, досудове розслідування в яких, відповідно до Кримінального процесуального кодексу України здійснює Бюро економічної безпеки України".

Тож завданнями законопроєкту є зменшення кількості кримінальних правопорушень, досудове розслідування в яких, відповідно до Кримінального процесуального кодексу України здійснює Бюро економічної безпеки України, та надання можливості іншим правоохоронним органам ефективно здійснювати розслідування кримінальних правопорушень.

З огляду на це, пропонується виключити з пункту першого частини третьої КПКУ злочини, передбачені такими статтями ККУ:

  • 199 "Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів",
  • 200 "Незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення",
  • 203-2  "Незаконна діяльність з організації або проведення азартних ігор, лотерей",
  • 204 "Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів",
  • 205-1 "Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців",
  • 206 "Протидія законній господарській діяльності",
  • 229 "Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, кваліфікованого зазначення походження товару".

Якому органу передадуть в підслідність зазначені злочини, у законопроєкті не зазначено.

Очікується, що у разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»