• Посилання скопійовано

Увага! Планові перевірки ДПС розпочнуться з 8 грудня: опубліковано Закон

Президент підписав Закон про скасування мораторію на перевірки ДПС. Ним розширено критерії відбору платників податків для планових перевірок. Фізосіб-"єдинників" І та ІІ груп перевірки поки що не торкнуться. Закон діятиме з 8 грудня (7 числа його опубліковано)

Увага! Планові перевірки ДПС розпочнуться з 8 грудня: опубліковано Закон

5 грудня Президент підписав Закон від 09.11.2023 №3453 щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок (законопроєкт №10016-д). Відповідна інформація міститься в картці законопроєкту №10016-д. Про це повідомив Железняк у своєму Телеграм-каналі.

З текстом Закону можна ознайомитися тут. Його аналіз на підставі тексту, підписаного Спікером ВРУ, ми навели в окремому матеріалі.

За Законом перевірки мають розпочатися з дня набрання ним чинності. А це відбудеться з наступного дня після його офіційного опублікування. 7 грудня Закон опубліковано в "Голосі України". Відповідно його норми почнуть діяти з 8 грудня.

Звісно, ДПС має ще сформувати оновлений план-графік на грудень, а потім за традицією ближче до 25 грудня зробить та опублікує план-графік на 2024 рік. 

А тепер нагадаємо, чого чекати платникам податків від відновлення перевірок з 1 грудня.

 

Хто потрапить до плану-графіка перевірок з 1 грудня?

Нагадаємо, що за текстом законопроєкту №10016-д  з 1 грудня 2023 року по 31 грудня 2024 року включно до плану-графіка проведення документальних планових перевірок можуть бути включені виключно:

1) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;

2) платники податків, які здійснюють/здійснювали діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);

3) платники податків, які надають/надавали фінансові, платіжні послуги;

4) нерезиденти, які здійснюють/здійснювали в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва та/або відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва нерезидента, високого ступеня ризику;

5) інші платники податків, які на основі показників, сформованих за підсумками 2021 календарного року, відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50 і більше відсотків менший ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;
  • рівень сплати податку на додану вартість на 50 і більше відсотків менший ніж рівень сплати податку у відповідній галузі. Цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25 і більше відсотків загальних обсягів постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток становить не менше 50 відсотків рівня сплати податку на прибуток у відповідній галузі;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську заборгованість більше ніж у 2 рази;
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75 або більше відсотків суми загального річного доходу, задекларованого у такій декларації, за умови що сума загального річного доходу, отриманого від провадження підприємницької діяльності, становить 10 мільйонів гривень і більше;
  • нарахування та/або виплата податковим агентом – юридичною особою доходів у вигляді заробітної плати в розмірі менше середньої заробітної плати по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.
 

Як визначатимуть підприємства для формування плану-графіка ДПС?

Окремо зазначимо, що визнання відповідної галузі та регіону відноситимуть до підприємств однієї галузі платників податків, основний вид економічної діяльності яких визначений на рівні класу згідно з КВЕД 009:2010, а до підприємств одного регіону – платників податків, місцезнаходження (податкова адреса) яких знаходиться в одному районі згідно з Класифікатором об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ). 

 

До кого точно не прийде ДПС з 1 грудня?

За інформацією Мінфіну, з 1 грудня 2023 року діятиме мораторій на:

  • проведення документальних перевірок платників єдиного податку І та ІІ груп – до 1 грудня 2024 року;
  • проведення документальних перевірок платників податків, податковою адресою є тимчасово окуповані території та території активних/можливих бойових дій (крім певних виключень);
  • проведення фактичних перевірок за місцезнаходженням об’єктів оподаткування чи об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, які розташовані на тимчасово окупованих територіях України та територіях активних/можливих бойових дій (крім певних виключень).

Перевірки під час дії воєнного стану проводитимуться виключно за наявності безпечних умов для їх проведення.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»