• Посилання скопійовано

Пропозиції бізнесу враховані у прийнятому законі щодо криміналізації контрабанди

Функцію контролю в контексті криміналізації контрабанди буде покладено на 2 служби – Митні органи та БЕБ. Водночас документом передбачається, що через пів року має відбутися перезавантаження БЕБ

Пропозиції бізнесу враховані у прийнятому законі щодо криміналізації контрабанди

ЕВА повідомляє, що минулого тижня Верховна Рада України ухвалила загалом законопроєкт №5420 щодо криміналізації контрабанди.

Документ передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду товарів у значних та великих розмірах, а також за недостовірне декларування товарів. Запровадження кримінальної відповідальності набиратиме чинності поетапно. Так, за контрабанду підакцизних товарів – з 1 січня 2024 року, а контрабанду всіх інших товарів – з 1 липня 2024 року.

Відповідно до наявної у публічному просторі інформації від законотворців, Закон прийнято у редакції, до якої внесли правки, на яких наполягав бізнес:

  • поріг, після якого настає кримінальна відповідальність за контрабанду, збільшено у п’ять разів – до 6 млн грн;
  • пороги щодо кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів піднято у 2 рази – до 1,3 млн грн;
  • умисел скоєння злочину потрібно буде довести, бо раніше помилки  декларуванні вже могли інтерпретувати як контрабанду (а помилка не може бути підставою для притягнення до кримінальної відповідальності, водночас адміністративну відповідальність вже і так передбачено законодавством).

Функцію контролю в контексті криміналізації контрабанди буде покладено на 2 служби – Митні органи та БЕБ. Водночас документом передбачається, що через пів року має відбутися перезавантаження БЕБ.

Проте варто зауважити, що у бізнесу залишається і кілька запитань:

  • хто може бути притягнений до кримінальної відповідальності за такі злочини – керівник підприємства, декларант, митний брокер, перевізник тощо?
  • якою буде відповідальність посадових осіб (Митних служб, БЕБ) органів владних повноважень за перевищення повноважень?

Тож від імені бізнесу Європейська Бізнес Асоціація дякує законотворцям за врахування пропозицій бізнесу в такому одіозному законопроєкті. Водночас спільнота з нетерпінням очікує на публікацію Закону, аби особисто ознайомитися з формулюваннями в документі, адже наразі повна версія прийнятого Закону ще не є доступною для ознайомлення.

***

Читайте такожЗ 2024 року впроваджують криміналізацію контрабанди товарів та підакцизних товарів

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»