• Посилання скопійовано

Бізнес просить Держпродспоживслужбу проводити її планові перевірки без тиску на СГ

Відновлення перевірок не має бути використано представниками перевіряльних органів для відновлення тиску на «білий» бізнес, коли за якісь надумані причини законослухняним компаніям виставлятимуться мільйонні штрафи

Бізнес просить Держпродспоживслужбу проводити її планові перевірки без тиску на СГ

Європейська Бізнес Асоціація розповідає, що 8 березня 2024 року Уряд прийняв Постанову №261, внісши зміни до Постанови №303, яка встановлювала мораторій на проведення заходів державного контролю та ринкового нагляду в умовах воєнного стану.

Зокрема, зміни передбачають відновлення позапланових перевірок за дотриманням суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо застосування державних регульованих цін, захисту прав споживачів та метрологічного нагляду у сфері надання житлово-комунальних послуг, у випадку наявності загрози інтересам та здоров’ю людей. Окрім цього, передбачається повне відновлення всіх перевірок, в тому числі планових за виконанням вимог трьох технічних регламентів, які передусім будуть охоплені Угодою АСАА з ЄС про так званий «промисловий безвіз» або визнання маркування та процедур у сфері оцінки відповідності. Зокрема,  йдеться про технічні регламенти з безпеки машин, низьковольтного обладнання та електромагнітної сумісності.

Асоціація розуміє, що відновлення перевірок є передумовою для підписання Угоди АСАА з ЄС та частиною виконання наших євроінтеграційних зобов’язань. Мало того, в ідеалі перевірки ринкового нагляду мають бути важливим інструментом як для забезпечення безпеки та якості продуктів і послуг, що пропонуються споживачам, так і для підтримки стабільності та розвитку ринків, наприклад дозволяючи виявляти та припиняти факти недоброчесної конкуренції, тощо.

Тож Асоціація щиро сподівається, що представники перевіряючих органів сконцентрують свою увагу саме на виявленні та припиненні практик недобросовісної конкуренції, коли, наприклад, певні недобросовісні підприємці масово ввозять в Україну заборонені неенергоефективні газові котли (за оцінками бізнесу лише в 2023 році було ввезено не менше 55 тисяч заборонених котлів, що становить майже 50% усього ринку). Вказане неефективне обладнання протягом строку служби реалізує перевитрату газу не менш ніж на 319 млн м3. Це, своєю чергою, призведе до збільшення фінансового навантаження на населення, а також суттєво шкодить енергетичній безпеці України.

Водночас Асоціація сподівається, що відновлення перевірок не буде використано представниками перевіряльних органів для відновлення тиску на білий бізнес, коли за якісь надумані причини законослухняним компаніям виставлятимуться мільйонні штрафи. У випадку ж якщо випадки зловживань повноваженнями все ж таки траплятимуться, Асоціація готова збирати інформацію про такі кейси та опрацьовувати їх разом із керівництвом відповідних державних органів.

***

Читайте також: Уряд частково скасував мораторій на перевірки безпечності нехарчової продукції

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»