• Посилання скопійовано

Війна цифр: очільник БЕБ заявляє, що за останні 3 місяці країні повернуто 1 млрд податків!

Тоді як платники податків вважають, що діяльність ДПС та БЕБ треба оцінювати за кількістю виграних ними судів, очільник БЕБ вважає, що оцінювати треба за кількістю (сумою) відшкодованих державі податків

Війна цифр: очільник БЕБ заявляє, що за останні 3 місяці країні повернуто 1 млрд податків!

У провадженні Бюро економічної безпеки - майже 2 тис. кримінальних проваджень. Водночас в Україні існує 4 млн субʼєктів господарювання. Тож говорити, що силами 340 детективів БЕБ здійснюється тиск у масштабах країни, — це перебільшення.

Про це заявив виконувач обовʼязків БЕБ Сергій Перхун під час XIII Конференції корпоративних юристів (юрисконсультів), яку сьогодні, 18 квітня, проводить Асоціація правників України, передає «Закон і Бізнес».

Чиновник зауважив, що інформація щодо тиску бюро на бізнес, яку поширюють медіа, має політичне забарвлення. Також він поскаржився на суттєве збільшення навантаження на детективів через передачу 400 проваджень від інших слідчих органів.

Щодо однієї із найпоширеніших форм тиску на бізнес – проведення обшуків С. Перхун зазначив, що чинне кримінальне процесуальне законодавство містить багато чинників, які дозволяють стороні захисту оскаржувати дії будь-якого слідчого під час проведення досудового розслідування. «За останні три місяці ми мінімізували проведення обшуків. Ми використовуємо інші слідчі дії, які дозволяють нам збирати докази. Я не можу сказати, що це негативно позначилося на результатах розслідування. Але є певні випадки, коли ми вимушені йти і вилучати докази. Бо інакше ми їх утратимо».

А от на запитання кореспондента видання «Закон і Бізнес» про відсоток проваджень, які були передані до суду та завершилися обвинувальним вироком (як критерій ефективності діяльності органу), керівник БЕБ прямо відповідати відмовився.

«Кримінальні провадження у сфері економіки – це доволі складний процес розслідування. Тому я б не став оцінювати ефективність діяльності детективів бюро за відсотком скерованих до суду кримінальних проваджень. Ця цифра доволі нестабільна, – пояснив він. – Кожен день ми отримуємо від органів досудового розслідування кримінальні провадження, які передаються нам за підслідністю. Кожен день хтось із правоохоронних органів реєструє кримінальні провадження за статтями, які підслідні БЕБ та також відповідно до вимог закону скеровують нам… Не всі кримінальні провадження, які ми розслідуємо, розпочаті детективами бюро».

У звʼязку із цим він навів деякі абсолютні цифри: за останні три місяці бюро скерувало до суду 173 кримінальні справи. Водночас за цей самий час було закрито 222 провадження. Але третину із закритих було розпочато не БЕБ. Тож виходить, що своїх «ініціатив» було закрито майже 150.

Водночас очільник БЕБ запропонував оцінювати ефективність діяльності за іншими критеріями. «У більшості кримінальних проваджень (за останні три місяці. – Ред.) про несплату податків на стадії досудового розслідування відшкодовано більше мільярда гривень. Я вважаю це показником саме якості розслідуваних кримінальних проваджень, –зауважив С.Перхун. – Законодавець дає можливість підозрюваній особі сплатити збитки до повідомлення їй про підозру і звільнитися від кримінальної відповідальності. Ми ж розуміємо, якщо провадження містить достатньо обґрунтованих доказів, які підтверджують факт ухилення від сплати податків, то стороні захисту це дуже зручно: заплатив податки –звільнився від кримінальної відповідальності».

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»