• Посилання скопійовано

Як оприбутковувати готівку: позиція ВСУ

ВСУ розглянув спір про визнання недійсним податкового повідомлення-рішення, яким підприємцю нараховано штрафні санкції за неоприбуткування готівкових коштів

Як оприбутковувати готівку: позиція ВСУ

Підприємець звернувся до суду з позовом про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, яким йому нараховано штрафні санкції за неоприбуткування готівкових коштів.

Він, як і надалі суди, які розглядали цей позов, вважали, що наявність підклеєного у КОРО фіскального звітного чека РРО є фактом здійснення обліку готівки у КОРО. Натомість щоденний запис про рух готівки та суми розрахунків у КОРО – це лише звіт про фактичне надходження готівкових коштів до каси. Відсутність такого запису у КОРО за наявності у ній відповідних розрахункових документів не свідчить про факт ненадходження грошових коштів до каси, їх неоприбуткування, а означає лише порушення порядку ведення КОРО.

Проте у ВСУ з цього приводу інша думка (Постанова ВСУ від 04.11.2015 р. №825/554/15-а, №21-3680а15): у разі проведення готівкових розрахунків з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги оприбуткуванням готівки є сукупність таких дій:

  • фіксація повної суми фактичних надходжень готівки у касових ордерах;
  • відображення на їх підставі готівки у касовій книзі.

У випадку проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбуткуванням готівки є:

  • відображення повної суми фактичних надходжень готівки у фіскальних звітних чеках РРО (даних РК);
  • здійснення обліку зазначених готівкових коштів у КОРО.

За неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки передбачена відповідальність у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

З урахуванням зазначеного ВСУ задовольнив касаційну скаргу податкового органу, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій та відмовивши підприємцю в задоволенні позовних вимог.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховний Суд України

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»