• Посилання скопійовано

Конфлікт із керівником: як діяти головному бухгалтеру?

На підприємстві виник конфлікт із керівником через відмову головного бухгалтера виконувати накази, які він вважав незаконними. Крапку в цій історії довелось ставити Верховному суду

Конфлікт із керівником: як діяти головному бухгалтеру?

Коментар до Постанови ВC у цивільній справі №755/19222/17 від 06.12.2018 р.

Керівник та бухгалтер – важливий тандем для успішної діяльності будь-якого підприємства. Як посадові особи, вони несуть фінансову, адміністративну та кримінальну відповідальність за свої дії під час виконання своїх посадових обов'язків. Втім, і між ними трапляються конфлікти. 

Суть коментованої справи: перебуваючи на посаді головного бухгалтера, працівник не виконав розпорядження гендиректора щодо перенесення бази «1С:Бухгалтерія» до хмарного ІТ-ресурсу, оскільки, на його думку, виконання такого розпорядження свідчило би про порушення вимог Указу Президента від 15.05.2017 р., яким введено санкції проти ТОВ «1С». В результаті гендиректором була винесена догана за невиконання розпорядження керівника. Чи мав право керівник застосовувати такий дисциплінарний захід? 

 

Обов'язки головного бухгалтера і працівника

Часто, коли ми говоримо про обов’язки головного бухгалтера, то згадуємо лише ті, які прописані у ч. 7 ст. 8 Закону про бухоблік і у п. 2.15, 2.16 Положення №88. А саме:

  1. забезпечувати дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складати і подавати у встановлені строки фінансову звітність;
  2. організовувати контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;
  3. брати участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;
  4. забезпечувати перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених  підрозділах підприємства;
  5. перевіряти первинні документи за формою і змістом. Таким чином? перевіряється наявність у документі обов'язкових реквізитів та відповідність господарської операції чинному законодавству у сфері бухгалтерського обліку, логічна ув'язка окремих показників. У разі виявлення невідповідності первинного документа вимогам законодавства у сфері бухобліку такі документи з письмовим обґрунтуванням передаються керівнику підприємства, установи. До окремого письмового рішення керівника такі документи не приймаються до виконання.

Звісно, що не всі з таких обов’язків може виконувати саме головний бухгалтер. Тим більше, що ця посада передбачає наявність на підприємстві спеціального відділу – бухгалтерії (ми про це писали тут). А отже, у головного бухгалтера є підлеглі, яким може делегуватися частина зазначених вище обов’язків. Проте є підприємства, на яких працює лише один бухгалтер. В такому випадку саме він повинен виконувати усі зазначені обов’язки.

Зверніть увагу: у головного бухгалтера є ще один цікавий обов’язок. Він подає  в установленому порядку та у випадках, передбачених Законом №1702, інформацію центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. І за подання такої інформації головний бухгалтер не несе дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової та кримінальної відповідальності. Навіть, якщо такими діями завдано шкоди юридичним або фізичним особам, та за інші дії, якщо він діяв у межах виконання Закону №1702.

Проте не слід забувати, що відповідно до ч. 23 ст. 8 Закону про бухоблік відповідальність за організацію бухобліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

Тобто з самого початку питання організації бухобліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. І, якщо на підприємстві є керівник, то саме він вирішує, як саме має вестись бухгалтерський облік. І саме він відповідає за законом за його організацію.

А ще головний бухгалтер є працівником підприємства. І він, як і решта працівників, повинен дотримуватися трудової дисципліни. Тобто виконувати накази та розпорядження керівника підприємства. Це його обов’язок в межах трудових відносин, за невиконання якого керівник має право застосувати дисциплінарне стягнення за ст. 147 КЗпП. Нагадаємо, що  за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: догана або звільнення.

Хоча законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення.

 

Головний бухгалтер vs керівник = звільнення

Все наведене вище є правильним, але існує виняток. Обов'язок виконувати  не відміняє обов'язку з боку керівника видавати накази та розпорядження, які відповідають закону. Це, відповідно, кореспондує з правом головного бухгалтера не виконувати явно протиправні вимоги генерального директора.

У коментованій судовій справі головний бухгалтер не погодився із дисциплінарним стягненням та звернувся зі скаргою до органу Держпраці. При чому у скарзі зазначалось про неможливість виконувати вимоги законів щодо своєчасної та у повному обсязі оплати праці працівників та самого головного бухгалтера. Перевірка закінчилась притягненням керівника до адміністративної  відповідальності. В той час як на головного бухгалтера не складено жодного протоколу.

Керівника таке рішення не задовольнило. І загалом така конфліктна ситуація спровокувала необхідність ретельної перевірки виконання посадових обов'язків такого головбуха.

Звернувшись до незалежного консультанта (тобто, по суті, ініціювавши аудит), керівник підприємства з'ясував, що головбухом (це вона й не заперечувала) допущені такі помилки у роботі:

  • дані звітів не співпадали з даними інших документів,  встановлені помилки,
  • були зазначені не всі працівники, вказані неправильні суми заробітної плати головного бухгалтера,
  • не було нарахувань та виплат заробітної плати працівникам товариства двічі на місяць,
  • вказані неправильні суми податків,
  • не дотримано строки виплат заробітної плати, необхідно здійснити перерахунки за всі періоди.

Це призвело до складення на головного бухгалтера двох наказів:

  1. догана за невиконання наказу щодо перенесення бази «1С:Бухгалтерія» до хмарного ІТ-ресурсу,
  2. за порушення трудової дисципліни (підставою стали – акт перевірки Держпраці, висновок незалежного податкового консультанта, а також притягнення керівника до адмінвідповідальності). За другим наказом головного бухгалтера було звільнено з підстав п. 3 ч. 1 ст. 40 КзпП* за систематичне невиконання посадових обов'язків.

За приписами п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках, зокрема, систематичного невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення.

Тобто ситуація мала передбачуваний розвиток: якщо головний бухгалтер не лише відмовляється виконувати накази керівника, а ще й приводить на підприємство перевірку, керівник знаходить суттєві недоліки в роботі головного бухгалтера і звільняє її за гучною статтею. Цікавим є той факт, що всі суди стали на бік роботодавця.

 

Позиція судів – звільнення було законним!

Судами було з'ясовано, що  головний бухгалтер була ознайомлена з посадовою інструкцією під особистий підпис. Так, у розділі 2 пп. 6, 7 вказаної інструкції функціональними обов'язками головного бухгалтера, зокрема, є:

  • забезпечення законності, своєчасності і правильності оформлення документів виконаних робіт (послуг), розрахунків по заробітній платі,
  • правильне нарахування і своєчасне перерахування податків і зборів в бюджет;
  • дотримання порядку оформлення первинних бухгалтерських документів, розрахунків і платіжних зобов'язань,
  • витрачання фонду заробітної плати згідно зі встановленими посадовими окладами працівникам підприємства.

В розділі 4 посадової інструкції головного бухгалтера було передбачено, що він несе відповідальність, серед іншого, за невиконання своїх функціональних обов'язків, недотримання трудової і виконавчої дисципліни.

Незважаючи на те, що головбух посилалась на те, що її звільнення відбулось назаконно через наявний конфлікт з керівником, суди зауважили, що звільнення було не через невиконання «протиправного», на думку головбуха, наказу щодо перенесення бази «1С:Бухгалтерія» до хмарного ІТ-ресурсу.

Від себе додамо, що посилаючись на санкції, введені Указом Президента проти ТОВ «1С», бухгалтер поступив цілком правомірно – він відмовився від його виконання. Але це було лише початком конфлікту. Фактично головбуха звільнили через невиконання своїх посадових обов'язків, наведених у посадовій інструкції. Що і підтверджувалось як перевіркою незалежного консультанта, так і (опосередковано) перевіркою Держпраці (хоч покарали за порушення лише керівника, все ж таки часткова відповідальність була і на головному бухгалтері).

ВС цілковито підтримав висновки судів попередніх інстанцій та зазначив, що  головбухом систематично порушувалась трудова дисципліна, та урахувавши ступінь проступку та відповідність обраних роботодавцем дисциплінарних стягнень, дійшов правильного та обґрунтованого висновку про дотримання керівником підприємства при звільненні вимог статей 147-149 КЗпП.

 

Висновки та поради

Отже, головний бухгалтер отримує протизаконний (на його думку) наказ від керівника. Як діяти в такій ситуації, щоб залишитися правим і постраждати якнайменше?

Перше, що треба взяти до уваги, це суто психологічний момент. Далеко не кожен керівник, якщо навіть йому довести, що він був неправий, любить залишатися переможеним і бажатиме надалі співпрацювати із таким головним бухгалтером. Тож, якщо ви йдете на відвертий конфлікт, ви повинні розуміти – працювати далі вам буде нелегко і можливо варто заздалегідь подбати про пошук нової роботи.

Як вести конфлікт юридично правильно? Якщо йдеться про правопорушення, передбачені Законом №1702, все зрозуміло. Головний бухгалтер передає відповідну інформацію компетентним органам і далі позбавляється від відповідальності. А якщо йдеться про порушення іншого закону?

На сьогодні ні Закон про бухоблік, ні інші нормативні акти не прописують, як правильно діяти в такий ситуації. Як ми зазначали вище, навіть коли головний бухгалтер перевіряє первинні документи, він має визначати їх відповідність вимогам законодавства у сфері бухгалтерського обліку. А не законодавства в цілому!

То що ж, на решта нормативної бази головний бухгалтер може просто махнути рукою?

Мін'юст у листі від 19.02.2010 р. №607-0-26-10-34 нагадував, що головному бухгалтеру забороняється приймати до виконання та оформлення документи, пов'язані з операціями, які суперечать законодавству і визначеного порядку прийому, зберігання і використання грошових ресурсів,  товарно-матеріальних та інших цінностей. У випадку отримання від керівника об'єднання, підприємства, організації,  установи розпорядження  вчинити такі дії головний бухгалтер, не виконуючи його, у письмовій формі звертає увагу керівника на незаконність наданого ним розпорядження. При отриманні від керівника повторного письмового розпорядження головний бухгалтер виконує його. Повну відповідальність за незаконність здійсненої операції несе керівник об'єднання, підприємства, організації, закладу. Але так було до внесення змін до п. 2.16 Положення №88 наказом Мінфіну від  03.06.2013 р. №574.

Хоча аналогічні вимоги містяться й у деяких чинних на сьогодні нормативних актах. Зокрема, у абзаці першому п. 14 Типового положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затвердженому Постановою КМУ від 26.01.2011 р. №59. Так, головний бухгалтер у разі отримання від керівника бюджетної установи розпорядження вчинити дії, які суперечать законодавству, інформує у письмовій формі керівника про неправомірність такого розпорядження, а у разі отримання даного розпорядження повторно надсилає керівникові бюджетної установи, якій підпорядкована бюджетна установа, та керівникові органу Казначейства за місцем обслуговування бюджетної установи відповідне повідомлення.

Те саме пропонується вчинити головбуху у разі конфлікту з керівником у Кодексі етики професійних бухгалтерів Міжнародної федерації бухгалтерів, затвердженому рішенням АПУ від 30.11.2006 р. №168/7. Хоча це, скоріше, порада, ніж нормативний акт.

Тож, як може діяти головбух у разі отримання незаконного наказу:

1) відреагувати на отриманий наказ/розпорядження шляхом письмового інформування керівника про явну неправомірність вимоги (п. 2.15, 2.16 Положення №88),

2) у разі повторного отримання вимоги виконати наказ, звернутись до засновників (учасників) або власника підприємства з письмовими поясненнями незаконності наказу/розпорядження та відмовою головбуха його виконувати. Нагадаємо, що керівник не лише обирається загальними збори учасників підприємства або рішенням власника, а й підзвітний їм.

А ось звернення до сторонніх установ може призвести до не тих наслідків, яких очікує працівник. Ми не заперечуємо проти права на звернення головбуха до Держпраці, однак, як показує коментована нами судова справа, таке звернення зі скаргою не забезпечило  очікуваного ефекту. Звісно, покарати за це напряму керівник не зміг, однак головбуха було звільнено, і вже за систематичне невиконання посадових обов'язків. І суди такий розвиток подій підтримали на всіх рівнях.

Отже, головбухам варто враховувати, що конфлікт між керівником та головбухом може бути вирішений без втручання контролерів і суду, якщо бухгалтер буде свідомо та аргументовано підходити до наказів керівника. Тим більше, що обидві посадові особи несуть як адміністративну, так і кримінальну відповідальність за свої дії, і офіційне листування може врятувати хоча б одного з них – головбуха.

І звісно, якщо ви зайняли посаду головного бухгалтера, виконуйте свої трудові обов’язки. Адже ваші помилки, недоліки і порушення трудової дисципліни керівник може використати у будь-який момент для вашого звільнення. І тут вже не матиме значення, був між вами конфлікт чи ні. Адже суд розглядатиме лише факти, і якщо звільнення було обґрунтованим, то він стане на бік роботодавця.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»