• Посилання скопійовано

Нарахування пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД: нова судова практика

За позицією ВС, передача векселя в рахунок оплати за поставлений товар за операцією з експорту товару не є обставиною, яка призводить до завершення здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків ЗЕД-розрахунків

Нарахування пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД: нова судова практика

ДПСУ розповідає, що Судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо правомірності прийнятого податкового повідомлення-рішення, яким нараховано пеню за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Верховним Судом зазначено, що положення Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою Правління НБУ від 02.01.2019 №7 (Інструкція), не передбачають можливості завершення здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з експорту товарів у зв'язку з проведенням розрахунків шляхом передачі векселя в рахунок оплати за поставлений товар.

З урахуванням наведеного колегія суддів доходить висновку, що передача векселя в рахунок оплати за поставлений товар за операцією з експорту товару не є обставиною, з якою положення Інструкції пов'язують завершення здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, навіть за умови, що таку форму розрахунку передбачено умовами договору. Тобто розрахунки за операціями резидентів з експорту товарів мають проводяться виключно шляхом зарахування грошових коштів на рахунки резидентів у банках України.

Верховним Судом зауважено, що Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» надає право суб'єкту господарювання обрати самостійно визначати форму розрахунків за зовнішньоекономічними операціями з-поміж тих, що не суперечать законам України. Проте Законом України «Про валюту і валютні операції», який є спеціальним Законом у сфері здійснення валютних операцій і має прерогативу у застосуванні визначено єдину форму розрахунків за операціями резидентів з експорту товарів і це виключно шляхом зарахування грошових коштів на рахунки резидентів у банках України.

Таким чином, реалізуючи мету, з якою у цій справі було відкрито касаційне провадження, колегія суддів формулює такий правовий висновок. Статтею 13 Закону України «Про валюту і валютні операції», який є спеціальним Законом в сфері здійснення валютних операцій, передбачено проведення розрахунків за операціями резидентів з експорту товарів виключно у грошовій формі, під якою слід розуміти надходження валютних цінностей як в національній, так і в іноземній валюті, перерахованій у національну валюту за курсом Національного банку України, залежно від виду й особливостей зовнішньоекономічних договорів (контрактів), в яких визначено валюту розрахунків. Грошові кошти підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України у строки, зазначені в договорах, але не пізніше строку та в обсязі, встановлених Національним банком України.

Отже, Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду від 21.05.2024 у справі №140/10623/23 касаційну скаргу Головного управління ДПС у Волинській області задоволено; рішення Волинського окружного адміністративного суду від 25.07.2023 та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 14.12.2023 скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні адміністративного позову позивача.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»