• Посилання скопійовано

ДПС донараховує зобов’язання за таємним наказом і відмовляється його оприлюднювати

ДПСУ відмовляється оприлюднювати наказ, за яким платникам податків донараховують податкові зобов’язання з податку на прибуток.

Нещодавно в офіційних джерелах з’явився лист ДПСУ від 23.10.2012 р. №2016/0/141-12/С/20-2115, зміст якого зводиться до такого.
На запит про надання копії наказу ДПСУ від 15.08.2012 р. №731 головний податковий орган відмовляється зробити це, роз’яснюючи, що він не підлягає офіційному оприлюдненню.
Причина: інформація, яка міститься у Наказі №731, є внутрівідомчою службовою інформацією, пов'язаною з організацією процесу виконання показників доходів бюджету за платежами, що контролюються ДПСУ, а отже, є конфіденційною, таємною та службовою.
Загалом цей лист не привернув би нашої уваги, якби не одна досить пікантна обставина.
Останнім часом податкові органи під час проведення камеральної перевірки декларації з податку на прибуток (йдеться, зокрема, про останній податковий період — півріччя 2012 року) безпосередньо до акта перевірки вносять інформацію про те, що камеральною перевіркою виявлено факт продажу товарів за ціною нижче собівартості.
Від себе пояснимо, що йдеться про порівняння заповнених рядків декларації з податку на прибуток, форма якої затверджена наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213, а саме порівняння даних за рядками:

  1. р. 02 «Дохід від операційної діяльності (дохід від реалізації товарів (робіт, послуг)»;
  2. р. 05.1 «Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг)».

В результаті, посилаючись на таємну, конфіденційну та службову інформацію (тобто на наказ від 15.08.2012 р. №731), податкові органи далі в акті перевірки зазначають, що сума податку на прибуток (рядок 14) має бути розрахована відповідно до приписів Наказу №731 за такою формулою: рядок 1 х 1% х 70%.
З огляду на наведене вище виникає запитання: який нормативний документ зобов’язує платника податків сплачувати та/або розраховувати свої ПЗ, керуючись таємною, службовою та конфіденційною інформацією, призначеною для внутрішньослужбового використання органами ДПС?
На нашу думку, відповідь на це запитання надто очевидна, щоб її оголосити.
Для інформації! У п. 1 Указу Президента України від 03.10.92 року №493/92 (у редакції від 21.05.98 р. №493/98) зазначено: «Установити, що з 1 січня 1993 року нормативно-правові акти, які видаються міністерствами, іншими органами виконавчої влади, органами господарського управління та контролю і які зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер, підлягають державній реєстрації».
Порядок здійснення державної реєстрації нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади наведений у відповідному Положенні, затвердженому постановою КМУ від 28.12.92 р. №731.
У п. 15 цього Положення зазначено: «15. Міністерства, інші центральні органи виконавчої влади направляють для виконання нормативно-правові акти лише після їх державної реєстрації та офіційного опублікування. У разі порушення зазначених вимог нормативно-правові акти вважаються такими, що не набрали чинності, і не можуть бути застосовані».
Порада: звертатися до суду та оскаржувати не лише податкове повідомлення-рішення, а й неправомірні дії органів ДПС.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Законодавство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Законодавство»