• Посилання скопійовано

У господарському суді відшкодовують лише послуги адвоката

До складу судових витрат на юридичні послуги, які підлягають відшкодуванню госпсуб'єкту в господарському суді, належать суми, сплачені такою особою, якщо інше не передбачено законом, лише за послуги адвоката

У господарському суді відшкодовують лише послуги адвоката

Нагадаємо позицію Конституційного Суду України (далі — КСУ) щодо права особи на правову допомогу: 

― право кожної особи на правову допомогу є гарантованим Конституцією України (ч. 1 ст. 59) та полягає у можливості фізособи одержати юридичні (правові) послуги. Причому таке право має загальний характер. Реалізація права на правову допомогу не може залежати від статусу особи та характеру її правовідносин з іншими суб'єктами права. Вибір форми та суб'єкта надання такої допомоги залежить від волі особи, яка бажає її отримати (див. Рішення КСУ від 16.11.2000 р. №13-рп/2000, Рішення КСУ від 30.09.2009 р. №23-рп/2009). 

Водночас у процесуальних кодексах України застосовано диференційований підхід до визначення суб'єктів надання правової допомоги та до порядку відшкодування судових витрат на її надання. 

Наприклад, у господарських судах можна говорити про відшкодування витрат по послугах представництва, наданих лише адвокатом. Аналогічне стосується й захисту інтересів обвинуваченого у кримінальному судочинстві.

Водночас у судах загальної юрисдикції (місцевих судах) та окружних адміністративних судах йдеться про правову допомогу як адвокатів, так і інших фахівців у галузі права у порядку і випадках, установлених законом (ч. 1 ст. 12 Цивільного процесуального кодексу України, ч. 2 ст. 16 Кодексу адміністративного судочинства України). 

Ситуація: один із госпсуб'єктів (юрособа чи фізособа-підприємець) звертається до господарського суду з вимогою про сплату коштів за договором (за виконані роботи, надані послуги, поставлений товар).

Запитання: чи може такий госпсуб'єкт вимагати в суді включити до судових витрат суми, сплачені ним за послуги представника, надані йому у господарському суді іншим, ніж адвокат, фахівцем у галузі права, у разі задоволення позову?

КСУ доходить до такого висновку: до складу судових витрат на юридичні послуги, які підлягають відшкодуванню госпсуб'єкту в господарському суді, належать суми, сплачені такою особою, якщо інше не передбачено законом, лише за послуги адвоката. 

Увага! Госпсуб'єкти, які вже перебувають на стадії розгляду справ у господарських судах, та ті, які лише складають позовні заяви, мають розуміти, що суди виноситимуть рішення з урахуванням наведеного вище висновку КСУ. Під час складання позовних заяв слід виходити з того, що у разі задоволення позову на користь юрособи (позивача) суд покладе на другу сторону (контрагента) обов'язок відшкодувати витрати лише на адвоката.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Законодавство

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Законодавство»