• Посилання скопійовано

Контрабанди немає, але адмінвідповідальність залишилась

Лист ДМСУ від 17.02.2012 р. №20/1-11/01578-ЕП

Департамент боротьби з контрабандою, аналізу ризиків та протидії корупції ДМСУ взявся за запровадження єдиного підходу щодо розгляду судами справ за ознаками порушень, передбачених статтями 351 ? 353 МКУ у зв’язку з набранням чинності 17.01.2012 р. Законом України від 15.11.2011 р. №4025-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності» (далі — Закон №4025).

Одним із яскравих прикладів здійснення належного провадження та супроводження вищезазначеної категорії справ у суді є результати судового розгляду матеріалів справ про порушення митних правил, заведених Чопською та Київською регіональною митницями за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 352 МКУ.

До наведеного вище додамо, що під час розгляду категорії справ, пов’язаних з порушенням митних правил, суди насамперед вбачають неналежну якість матеріалів справ про адміністративні правопорушення, що надходять на розгляд судів, та недоліки, допущені посадовими особами, уповноваженими на складання протоколів про порушення митних правил. Наприклад, за матеріалами Узагальнення судової практики апеляційного суду м. Києва від 01.06.2011 р., у справі про притягнення до адміністративної відповідальності фізособи за вчинене правопорушення, передбачене ст. 352 МКУ, відмовлено у відкритті провадження у справі про адміністративне правопорушення, оскільки на момент розгляду справи у суді минув строк накладення адміністративного стягнення. Проте провадження у цій справі було розпочато ще посадовою особою митниці шляхом складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Має місце складання протоколів про порушення митних правил посадовими особами митних органів за очевидних обставин, за відсутності порушень митних правил.

У зв’язку з прийняттям Закону №4025 Інформаційно-аналітичним бюлетенем (лист ДМСУ від 12.01.2012 р. №20/1-11/0264-ЕП) визначено порядок дій митних органів при порушенні митних правил за статтями 351 ? 353 МКУ, а саме:

1) у разі виявлення митними органами ознак правопорушень, передбачених ст. 351 ? 353 МК України, предметами в яких є товари, незалежно від їх вартості, відповідно до вимог статті 363 МКУ складається протокол про порушення митних правил з використанням форми, установленої Наказом ДМСУ від 21.04.2003 р. №261 «Про затвердження форм процесуальних документів у справах про порушення митних правил»;

2) у разі встановлення факту повторного вчинення правопорушень, передбачених статтями 351 або 352 МКУ, складається протокол про порушення митних правил, що передбачене частинами другими статті 351 або 352 МКУ;

3) провадження у справах про порушення митних правил має бути здійснено з урахуванням вимог Методрекомендацій щодо провадження у справах про порушення митних правил, затверджених наказом ДМСУ від 30.12.2004 р. №936.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»