• Посилання скопійовано

Мораторій щодо штрафу та пені поширюється лише на задоволення вимог конкурсних кредиторів.

Постанова ВСУ від 11.06.2012 р. у справі № 21-179а12

За приписами ч. 4 ст. 12 Закону про банкрутство мораторій на задоволення вимог кредиторів запроваджується одночасно з порушенням провадження у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду.
Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:
•    забороняється стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до законодавства;
•    не нараховуються неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати ЕСВ, податків та зборів (обов'язкових платежів).
Щодо останнього, то тут виникає запитання: чи поширюється мораторій у частині нарахування пені та штрафу лише на вимоги конкурсних кредиторів чи на поточні вимоги кредиторів, що виникли після запровадження мораторію?
На це запитання відповідає ВСУ у постанові від 11.06.2012 р. у справі № 21-179а12.
Так, ВСУ доходить такого висновку.
З порушенням провадження у справі про банкрутство не пов'язується завершення підприємницької діяльності боржника, він має право укладати угоди, у нього можуть виникати нові зобов'язання. Дія мораторію поширюється лише на задоволення вимог конкурсних кредиторів.
Щодо зобов'язань поточних кредиторів, то за цими зобов'язаннями згідно із загальними правилами нараховується неустойка (штраф, пеня), застосовуються інші санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).
Тобто, оскільки мораторій не зупиняє виконання боржником грошових зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), які виникли після його запровадження, то не припиняє і заходів, спрямованих на їх забезпечення.
До речі, у цій справі йдеться саме про страхові внески до ПФУ. А останній, своєю чергою, і після набрання чинності Законом про ЕСВ не змінив свою позицію: протягом дії мораторію фінансові санкції та пеня за несвоєчасну сплату поточних платежів ЄСВ застосовуються на загальних підставах (Лист ПФУ від 06.06.2011 р. №11322/03-30).
Довідково! ВСУ у Постанові Пленуму «Про судову практику у справах про банкрутство» від 18.12.2009 р. №15, у п. 17 говорить, що пеня, штраф та інші фінансові санкції, що застосовуються до платника податків за порушення податкового законодавства, не нараховуються, оскільки припис ст. 12 Закону про банкрутство визначає конкретний проміжок часу, який відповідає строку дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, але ніяк не пов'язаний із його суттю.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»