• Посилання скопійовано

Розмір пені не завжди дорівнює розміру подвійної облікової ставки НБУ

Постанова ВГСУ від 22.11.2012 р. №18/1190/12

Розмір пені не завжди дорівнює розміру подвійної облікової ставки НБУ

На практиці умови договору іноді встановлюють відповідальність у вигляді нарахування пені за порушення грошового зобов'язання у розмірі 1% від суми заборгованості за кожен день прострочення. Проте у разі спору вдається стягнути лише пеню, обмежену розміром подвійної облікової ставки НБУ згідно із Законом України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» (див. постанову ВСУ від 24.10.2011 р. та постанову ВГСУ від 07.12.2011 р. у справі №25/187).

Водночас законодавство все ж таки передбачає випадки, коли розмір пені може не прив’язуватися до облікової ставки НБУ. Одним із таких випадків є встановлення пені за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги.

Так, за загальним правилом у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Водночас умовами договору про надання комунальних послуг може бути передбачено нарахування пені у розмірі 1,0% за кожен день прострочення платежу, але не більше 100% боргу згідно з нормами Закону України від 20.05.99 р. №686-XIV «Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій».

Насправді, згідно зі ст. 1 Закону №686, суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують нежитлові будинки і приміщення, що належать їм на праві власності або орендовані ними на підставі договору, для провадження цієї діяльності, за несвоєчасні розрахунки за спожиті комунальні послуги сплачують пеню в розмірі одного відсотка від суми простроченого платежу за кожен день прострочення, якщо інший розмір пені не встановлено угодою сторін, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу.

Таким чином, ВГСУ дійшов висновку, що у таких правовідносинах, зокрема щодо несплати комунальних послуг юрособами та підприємцями, нарахування пені має відбуватися саме відповідно до положень Закону №686, а приписи Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» до таких правовідносин не застосовуються (див. також лист ВГСУ від 29.04.2013 р. №01-06/767/2013).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»