• Посилання скопійовано

Пеня на рівні подвійної ставки НБУ — лише серед юросіб та підприємців

Розмір пені за несвоєчасні розрахунки за комунальні послуги госпсуб'єктами, які використовують нежилі будинки і приміщення, належні їм на праві власності або орендовані ними, коливається від мінімальної суми до 100 % загальної суми боргу

Пеня на рівні подвійної ставки НБУ — лише серед юросіб та підприємців

Пеня - одна з форм неустойки, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання. Розмір неустойки встановлюється договором або актом цивільного законодавства (ст. 549, 551 ЦКУ).

Одним з таких актів є Закон № 543 (1), яким розмір пені обмежений подвійною обліковою ставкою НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Водночас, дія Закону №543 (як сказано у його преамбулі) поширюється лише на госпсуб'єктів — юросіб та фізосіб-підприємців, і не поширюється на порядок нарахування та сплати пені, штрафних та фінансових санкцій за несвоєчасну сплату податків, податкового кредиту та інших бюджетних платежів, а також на відносини, що стосуються відповідальності суб'єктів переказу грошей через платіжні системи.

Тож, про звичайних пересічних громадян цей Закон взагалі не згадує.

Позиція судів неоднозначна: в одних випадках суди, застосовуючи Закон № 543, визнавали, що обмеження розміру пені за грошовими зобов'язаннями подвійною обліковою ставкою НБУ має застосовуватися виключно до правовідносин між юрособами та фізособами - підприємцями, а в інших - на правовідносини, в яких одна сторона є юрособою, а друга — фізособою без статусу підприємця.

КСУ у своєму Рішенні від 11.07.2013 р. № 7-рп/2013 (Справа № 1-12/2013) визнав, що “... дія Закону (№ 543 –  від авт.) поширюється на правовідносини, суб'єктами яких є лише підприємства, установи та організації незалежно від форм власності і господарювання та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності (підприємці).”

Але зважаючи на те, що в даному випадку йдеться саме про юросіб, незалежно від форми власності та господарювання, слід згадати, що є законодавчо встановлені випадки, коли розмір пені не прив’язується до облікової ставки НБУ (за Законом № 543), зокрема - пеня за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги.

Так, згідно з приписами статті 1  Закону України №686-XIV (2) розмір пені  за несвоєчасні розрахунки за спожиті комунальні послуги госпсуб'єктами, які використовують нежилі будинки і приміщення, належні їм на праві власності або орендовані ними на підставі договору, для провадження цієї діяльності  коливається від мінімальної суми (згідно з договором) до 100 % загальної суми боргу.

Тому, ВГСУ вважає, що до правовідносин, зокрема, щодо несплати комунальних послуг юрособами та підприємцями, нарахування пені має відбуватися відповідно до положень Закону № 686, а не приписів Закону № 543 (Постанова ВГСУ від 22.11.2012 р. №18/1190/12,  Лист ВГСУ від 29.04.2013 р. №01-06/767/2013)

----1-----

Закон України від 22.11.1996 р. №543/96-ВР "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань"

-----------

----2------

Закон України від 20.05.99 р. №686-XIV  "Про відповідальність суб'єктів підприємницької діяльності за несвоєчасне внесення плати за спожиті комунальні послуги та утримання прибудинкових територій"

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»