• Посилання скопійовано

Штраф за відсутність у касовому чеку назви вулиці — перевищення повноважень ДПІ

ДПІ стверджує, що відсутність назви вулиці (за наявності назви села) в касовому чеку дає право не вважати такий документ розрахунковим

Штраф за відсутність у касовому чеку назви вулиці — перевищення повноважень ДПІ

Закон про РРО зобов'язує госпсуб'єктів, які отримують готівку чи безготівку за товари, послуги через РРО, роздруковувати розрахункові документи, що підтверджують виконання розрахункових операцій (отримання готівкових чи безготівкових коштів). За порушення цієї вимоги застосовуються фінансові санкції у п'ятикратному розмірі вартості проданих товарів (послуг).

Термін «розрахунковий документ» вживається Законом про РРО в такому значенні: це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або заповнений вручну.

Повноваження щодо встановлення форми і змісту розрахункових документів покладено на ДПАУ, яка й затвердила наказом від 01.12.2000 р. №614 Положення про форму та зміст розрахункових документів (далі — Положення).

Вимоги до змісту розрахункових документів визначають їх обов'язкові реквізити, у разі відсутності хоча б одного з яких та недотримання сфери призначення документ не вважається розрахунковим. 

До обов'язкових реквізитів такого розрахункового документа, як фіскальний касовий чек на товари (послуги), зокрема, належать назва та адреса господарської одиниці. Термін «назва господарської одиниці» у контексті Положення визначений як назва, яка зазначена в дозволі на розміщення господарської одиниці (договорі оренди, іншому документі на право власності або користування господарською одиницею).

Причому ДПІ стверджує, що відсутність назви вулиці (за наявності назви села) в касовому чеку дає право не вважати такий документ розрахунковим. 

Розглядаючи одну зі справ (1), колегія ВАСУ вказує на перевищення ДПІ повноважень щодо встановлення форми і змісту розрахункових документів. У даному випадку ДПІ встановила не лише вимоги до форми та змісту такого документа (вимогу зазначати назву господарської одиниці), але й наслідки невідповідності розрахункового документа приписам Положення. 

Натомість Закон про РРО не передбачає застосування до господарюючого суб'єкта жодних штрафних санкцій у разі невідповідності розрахункового документа вимогам Положення. 

---1---

Постанова ВАСУ от 27.05.2013 р. Справа №К/9991/37042/11 

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»