• Посилання скопійовано

Нараховуємо пеню у разі самостійного виявлення заниження суми податкового зобов'язання

ДФС розглянула питання щодо періоду нарахування пені та віднесення пені до адміністративно-господарських санкцій

Нараховуємо пеню у разі самостійного виявлення заниження суми податкового зобов'язання

ДФС у листі від 14.04.2016 р. №8440/6/99-99-10-03-02-15 розглянуло два питання щодо нарахування пені, а саме:

1) Період нарахування пені

Згідно з пп. 129.1.2 ПКУ нарахування пені розпочинається  у день настання строку погашення податкового зобов'язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Ця норма чітко визначає період нарахування пені, в тому числі  за період адміністративного та/або судового оскарження. А отже положення п. 102.1 ПКУ до визначення терміну, за який розраховується пеня, не застосовується.

2)  Віднесення пені до адміністративно-господарських санкцій

Статтею 238 ГКУ визначено, що за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до госпсуб'єктів можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративно-господарські санкції, тобто заходи організаційно-правового або майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб'єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Згідно з ст. 250 ГКУ, адміністративно-господарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта господарювання протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніш як через один рік з дня порушення цим суб'єктом встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності.

Водночас дія цієї статті не поширюється на штрафні санкції, розмір і порядок стягнення яких визначені ПКУЗаконом ,,Про банки і банківську діяльність” та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на органи доходів і зборів.

 ****

Від редакції: при самостійному виявленні платником податків заниження суми податкового зобов'язання пеня нараховується на суму і за весь період заниження з розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження, на підставі абз. 2 п. 129.4 ПКУ

Нарахування пені на суми грошових зобов'язань, не сплачених у встановлені законодавством терміни здійснюється відповідно до Інструкції про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби.

Розміри облікових ставок за можна подивитися в довіднику на порталі ДК>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»