• Посилання скопійовано

За несвоєчасну виплату, некомпенсацію або неіндексацію зарплати - штраф!

Держпраці розповіла, які штрафи загрожують роботодавцеві за непроведення індексації заробітної плати та компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати

За несвоєчасну виплату, некомпенсацію або неіндексацію зарплати - штраф!

Держпраці у листі від 19.05.2016 р. №5548/4/4.3-ДП-16 розглянула питання застосування фінансових санкцій у разі:

 

Непроведення індексації зарплати

Податківці наголосили, що індексація заробітної плати є мінімальною державною гарантією в оплаті праці. За її недотримання юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, нестимуть відповідальність у вигляді штрафу у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абз. 4 частини другої ст. 265 КЗпП).

Як збільшити зарплату, щоб в подальшому оминути нарахування індексації читайте тут >>>

Нюанси донарахування індексації за минулі періоди розглянуто у аналітичному матеріалі від редакції>>>

Актуальний калькулятор індексації знаходиться тут >>

 

Некомпенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку з порушенням термінів їх виплати

Така компенсація, виходячи із положень частини другої ст. 12 Закону №108/95-ВР, не є мінімальними державними гарантіями, за недотримання яких накладається штраф у розмірі, передбаченому абз. 4 частини другої ст. 265 КЗпП.

За таке порушення юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в розмірі мінімальної заробітної плати (на сьогодні - 1450 грн).

Докладніше про порядок нарахування компенсації та випадки її нарахування читайте тут>>>

 

Безпідставної невиплати заробітної плати

Підставою для здійснення роботодавцем виплати винагороди, обчисленої, як правило, у грошовому виразі, з дотриманням встановлених ст. 24 Закону №108/95-ВР строків та в порядку оплати праці, є виконання працівником роботи.

Своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»