• Посилання скопійовано

Підвищення штрафів за порушення пожежної безпеки – законопроект вже в Раді

Уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроект №8327 щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки

Підвищення штрафів за порушення пожежної безпеки – законопроект вже в Раді

26 квітня 2018 року у Верховній Раді зареєстровано Володимиром Гройсманом проект Закону №8327 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки».

На сьогодні максимальний штраф, накладений на правопорушника з числа посадових осіб, становить 170 гривень, що практично не впливає матеріально та виховну роль не відіграє.

"Керівникам підприємств простіше сплатити максимальний розмір штрафу, ніж докласти зусиль і виділити певні кошти на забезпечення належного рівня безпеки. Отже, установлені санкції за правопорушення у сфері пожежної безпеки на цей час є замалими" - заначено у пояснювальній записці до законопроекту.

Таким чином, пропонується суттєво збільшити розміри штрафів та встановити їх у розмірі:

1) за порушення встановлених законодавством вимог техногенної, пожежної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб:

  • на громадян від 30 до 50 н.м.д.г. (510-850 грн, на сьогодні 8,5-119 грн)
  • на посадових осіб та фізичних осіб - підприємців – від 50 до 100 н.м.д.г. (850-1700 грн, на сьогодні 34-170 грн);

2) за завідомо неправдивий виклик аварійно-рятувального формування, поліції, екстреної медичної допомоги або аварійних служб -  від 30 до 70 н.м.д.г. (510-1190 грн, зараз 51-119 грн);

3) за невиконання приписів та постанов посадових осіб центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд (контроль) у сфері техногенної та пожежної безпеки, або створення перешкод для їх діяльності:

  • на громадян - від 50 до 100 н.м.д.г. (850-1700 грн, на сьогодні 8,5-119 грн);
  • на посадових осіб та ФОП – від 200 до 300 н.м.д.г. (3400 - 5100 грн, зараз 34-170 грн).

4) за порушення встановлених законодавством вимог техногенної, пожежної безпеки, якщо воно спричинило виникнення пожежі або аварії, якою заподіяно шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі, - 300-800 н.м.д.г. (5100-13600 грн) або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»