• Посилання скопійовано

Звільнення мобілізованого працівника – це порушення

Фахівці Держпраці відновили соціальні та трудові права призваного на військову службу працівника

Звільнення мобілізованого працівника – це порушення

Держпраці розповіла, що під час інспекційного відвідування ТОВ у Чернівцях інспектори  з праці встановили порушення соціальних та трудових прав мобілізованого на строкову військову службу працівника. 

Працівника даного підприємства (оператора АЗС),  призваного на строкову військову службу до лав Збройних Сил України, роботодавець звільнив з роботи, виплативши йому компенсацію за невикористану відпустку та вихідну допомогу у розмірі двохмісячної середньої заробітної плати.

Звільнивши працівника, роботодавець грубо порушив норми ст. 119 КЗпП, відповідно до якої «за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб – підприємців, у яких вони працювали на час призову”.

За дане порушення штрафна санкція, накладена на підприємство посадовими особами Держпраці у Чернівецькій області,  становила 37 320  гривень, тобто десятикратний розмір мінімальної заробітної плати.

Держпраці застерігає роботодавців від порушення ними соціальних та трудових прав мобілізованих і призваних  на строкову  військову службу працівників.

***

Читайте також:

Джерело: Держпраці у Черкаській області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»