• Посилання скопійовано

Працівника мобілізували: чи треба робити запис до трудової книжки?

Цікаве роз’яснення розміщене на сайті Держпраці у Кіровоградській області щодо запису у трудову книжку працівника про період служби в АТО чи збройних силах. Що саме здивувало наших фахівців, читайте у коментарі

Працівника мобілізували: чи треба робити запис до трудової книжки?

Коментар до роз'яснення Держпраці у Кіровоградській області 

На Всеукраїнському тижні права Держпраці було задано питання: «Чи робиться запис у трудову книжку працівника про період служби в АТО чи збройних силах?»

Відповідь була надана щодо трьох випадків:

1) учасник АТО раніше не працював й не мав трудової книжки взагалі (це перше місце роботи);

2) учасник АТО не був працевлаштований перед мобілізацією, але трудову книжку має (працівник укладає трудові відносини після демобілізації);

3) учасник АТО до мобілізації був працевлаштований, трудова книжка зберігається на підприємстві (за працівником зберігається робоче місце і середній заробіток).

З відповіддю, наданою фахівцями Держпраці щодо першого випадку, автор  погоджується цілком і повністю.

Якщо учасник АТО до мобілізації не працював і не мав трудової книжки, йому мають завести трудову книжку на підприємстві, куди він вперше піде працювати, і внести запис про військову службу на підставі військового квитка або довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, ДПтС, ДСНС.

Адже це відповідає вимогам п. 2.19 Інструкції №58. В ній сказано, що до трудових книжок за місцем роботи  вносяться  окремим рядком з  посиланням  на  дату, номер та найменування  відповідних документів записи про  час  служби  у  складі  Збройних Сил України та інших військах, із зазначенням дати  призову  (зарахування)  і  дати  звільнення   зі служби.

Щодо таких документів, слід звернутися до п. 1.4 цієї ж Інструкції: військовослужбовці, звільнені зі Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України,  Прикордонних військ України,  Цивільної оборони України, Управління   охорони   вищих   посадових  осіб  України  та  інших військових  формувань,  створених  відповідно   до   законодавства України   (далі   Збройні   Сили   України  та  інші  війська)  та військовослужбовці, звільнені зі Збройних Сил колишнього Союзу РСР і  Збройних  сил  держав  учасниць  СНД,  пред'являють військовий квиток.

З відповіддю щодо другого випадку теж не можна не погодитися.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Якщо учасник АТО до мобілізації не працював, але мав трудову книжку, то дані про його службу мають бути внесені до трудової книжки тим підприємством, куди він піде на роботу (перед записом про саму роботу) на підставі військового квитка або довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міноборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, ДПтС, ДСНС.

Тобто, в обох цих випадках, перед прийняттям на роботу нового працівника, роботодавець робить запис до трудової книжки (чи вже існуючої, чи новозаведеної) про службу в ЗСУ, яка вже закінчилася. Але чи треба робити такий запис (і коли), якщо до лав ЗСУ призивають працівника, який вже перебуває у трудових відносинах?

Держпраці роз’яснює щодо цього, третього випадку, наступне. Якщо учасник АТО до мобілізації працював, то під час участі в АТО його трудова книжка зберігається на підприємстві, де він працював (оскільки він не звільняється). Коли учасник АТО повертається на роботу, дані про його службу мають бути внесені підприємством на підставі військового квитка або довідки військових комісаріатів, військових частин і установ системи Міністерства оборони, МВС, МНС, Мінінфраструктури, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, ДПС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, ДПтС, ДСНС.

Тобто виходить – спочатку треба зробити запис про приймання на роботу, потім запис про військову службу. При цьому Держпраці посилається на той же п. 2.19 Інструкції № 58. Але в ньому чітко зазначається, що запис про військову службу вноситься до трудової книжки до занесення відомостей про роботу на даному підприємстві!

Як бути із цим? Робити цей запис чи ні? Самі ж фахівці Держпраці погоджуються, що прямої відповіді на ці питання в Інструкції № 58 немає. Але наполягають на тому, що зробити цей запис дуже важливо. Бо Законом №242-VIII до ст. 8 Закону №2011-XII було внесено зміни, відповідно до яких час військової служби в період мобілізації в особливий період зараховується до стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах.

Дійсно, за п. 2.14 Інструкції №58, якщо працівник має право на  пенсію  за  віком  на  пільгових умовах, запис  у  трудовій  книжці  робиться  на  підставі наказу, виданого за  результатами  атестації   робочих   місць,   і    має відповідати найменуванню   Списків  виробництв,  робіт,  професій, посад і   показників,   що   дають   право  на  пільгове  пенсійне забезпечення. Тобто цей запис важливий. Але Інструкцією №58 не передбачено обов’язку зробити такий запис для пенсії на пільгових умовах саме для колишніх військових!  

Також з таким працівником не перериваються трудові відносини на період мобілізації, тож і підстав на внесення записів інших, ніж тих, що стосуються його поточної роботи немає.

Саме тому раніше Держпраці вже висловлювалась з цього приводу й про це ми писали тут. Тоді говорилося, що запис до трудової книжки працівника про проходження військової служби, який працює та має запис в трудовій книжці про прийняття на роботу, може не проводиться.

Що призвело до зміни позиції фахівців Держпраці - наразі невідомо. Тому, щоб поставити крапку в цьому питанні, ми вже готуємо запити до державних органів, щоб надалі розуміти як діяти кадровикам та бухгалтерам, в яких на підприємствах є мобілізовані працівники.

***

Читайте також:

Ведення обліку та нарахування зарплати робітнику, який призваний на військові навчальні збори 

Середня зарплата мобілізованого працівника нижча вiд мiнiмальної: чи проводити доплату? 

Виплати призовнику: нарахування зарплати, оподаткування та відображення у звітності 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»