• Посилання скопійовано

Відповідальність за несплату податків та ЄСВ визначатимуть з нової величини: законопроєкт

Урядовим законопроєктом №4670 пропонується для норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації злочинів або правопорушень суму неоподатковуваного мінімуму встановлювати у розмірі 50% базової величини для грошових платежів і стягнень, визначеної Законом про Держбюджет на 1 січня відповідного року

Відповідальність за несплату податків та  ЄСВ визначатимуть з нової величини: законопроєкт

27 січня 2021 року Кабмін схвалив законопроєкт "Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)". Про це ми повідомляли тут.

Поки що він ще не зареєстрований у ВРУ. Проте, як розповіли у Мінсоцполітики, ним пропонується використовувати у деяких сферах замість прожиткового мінімуму «базову величину». Зокрема, для розрахунку штрафних санкцій та адміністративних стягнень.

З огляду на це, у ВРУ зарестровано урядовий законопроєкт №4670 "Про внесення зміни до пункту 5 підрозділу 1 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо встановлення окремих розрахункових величин".

Ним пропонується для норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації злочинів або правопорушень суму неоподатковуваного мінімуму встановлювати у розмірі 50% базової величини для грошових платежів і стягнень, визначеної законом про Державний бюджет України на 1 січня відповідного року (на сьогодні - на рівні податкової соціальної пільги, визначеної пп. 169.1.1 ПКУ, у 2021 році - 1135 грн).

Нагадаємо, що за ст. 165-1 КУпАП несплата або несвоєчасна сплата ЄСВ, страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у тому числі авансових платежів, у сумі:

  • що не перевищує 300 н.м.д.г. - тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від 40 до 80 н.м.д.г.  За повторне протягом року вчинення таких дій – від 150 до 300 н.м.д.г.
  • більше 300 н.м.д.г.  – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, ФОП або осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, від 80 до 120 н.м.д.г.. За повторне протягом року вчинення таких дій – від 150 до 300 н.м.д.г.

Щодо кримінальної відповідальності, то відповідно до ч. 1 ст. 212 ККУ умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), що входять в систему оподаткування, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов’язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, – карається штрафом від 3 тисяч до 5 тисяч н.м.д.г. або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах, караються штрафом від 5 тисяч до 7 тисяч н.м.д.г. з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років (ч. 2 ст. 212 ККУ). Докладніше читайте тут.

У разі прийняття цей Закон набере чинності одночасно із Законом “Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)”, але не раніше 1 січня 2022 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»