• Посилання скопійовано

Звільнення від штрафів для деяких субʼєктів первинного фінмоніторингу: прийнято в цілому закон

ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8008. За ним СПФМ мають звільнити від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів у разі їх знаходження на території бойових дій та/або ТОТ

Звільнення від штрафів для деяких субʼєктів первинного фінмоніторингу: прийнято в цілому закон

4 листопада ВРУ прийняла в цілому урядовий законопроєкт №8008 «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Як повідомив Я. Железняк, його підтримали 316 нардепів.

Закон спрямований на забезпечення захисту економічних та внутрішніх інтересів національної безпеки України, територіальної цілісності, а саме захисту фінансової системи України від загроз, що виникають внаслідок агресії рф в Україні, зокрема, шляхом недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу осіб, які є громадянами рф та/або підтримують збройну агресію проти України.

Як зазначив Я. Железняк, законопроєктом передбачено: 

  • недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу осіб, які є громадянами рф;
  • розширення переліку високоризикових клієнтів громадянами та юридичними особами, які є резидентами рф, та/або діяльність, яких пов’язана з нею;
  • встановлення обов’язку для суб’єктами первинного фінансового моніторингу звітувати в Держфінмоніторинг про порогові операції з суб’єктами, пов’язаними з рф. 

Були підтримані правки 16,19 та 22, якими скоротили строк статусу ПЕП з довічного до 3-х років після посади.

До другого читання прибрали правку, що до високого ризику ділових відносин відносять осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Згідно з пояснювальною запискою, також пропонувалося звільнити СПФМ від відповідальності за порушення вимог у сфері запобігання та протидії у разі знаходження таких СПФМ на території бойових дій та/або тимчасово окупованих територіях.

Нагадаємо, що за ст. 32 Закону №361 штрафи такі:

  1. за порушення вимог щодо здійснення належної перевірки, вимог щодо виявлення належності клієнтів та інших осіб до політично значущих осіб, членів їх сімей, осіб, пов’язаних з ними, у випадках, передбачених законодавством, – до 12 тисяч нмдг (204 тис грн);
  2. за порушення вимог щодо відмови від встановлення (підтримання) ділових відносин, проведення фінансової операції – у розмірі до 20 тис нмдг (до 340 тис. грн);
  3. за порушення порядку створення (ведення) та зберігання документів, у тому числі електронних, записів, даних, інформації у випадках, передбачених цим Законом, у тому числі у разі їх втрати або знищення, – у розмірі до 12 тис нмдг (204 тис. грн);
  4. за неподання, несвоєчасне подання, порушення порядку подання або подання спеціально уповноваженому органу недостовірної інформації у випадках, передбачених законодавством, – у розмірі до 20 тис нмдг (340 тис. грн);
  5. за невиявлення, несвоєчасне виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, та порушення порядку їх реєстрації – у розмірі до 20 тис нмдг (340 тис. грн).

Важливо! За відсутність постановки на облік у Держфінмонітрингу Законом №361 окрема відповідальність не встановлена. Але навіть на незареєстрованих суб’єктів фінмоніторингу поширюються усі штрафи, зазначені вище. 

Зауважимо, що наразі немає остаточного тексту Закону. Тому що ще зміниться у порядку роботи СПФМ буде відомо після цього. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»