• Посилання скопійовано

Арештованими рахунками можна користуватися в сумі до 13 400 грн

З початку війни фізособи могли без обмежень користуватися коштами на арештованих рахунках, якщо сума стягнення не перевищувала 100 тис. грн. З 6 травня суму витрат на місяць обмежено - 13 400 грн з одного рахунку в банку

Арештованими рахунками можна користуватися в сумі до 13 400 грн

Нагадаємо, що минулого року було прийнято два ключових закони, які встановлюють порядок роботи державних та приватних виконавців на період дії воєнного стану. 

Йдеться про Закон України від 15.03.2022 р. № 2129-IX "Про внесення зміни до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження» та Закон України від 27.07.2022 р. № 2455-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану».

Цими законами було доповнено п. 10.2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1404 та передбачено, зокрема, таке:

  1. До набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, зупиняється вчинення виконавчих дій, забороняється заміна стягувачів у виконавчих діях, стягувачами за якими є рф або такі особи - громадяни рф; юрособи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства рф, та юрособи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства, відмінного від законодавства України, КБВ яких є рф, громадянин рф або юрособа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства рф (крім громадян рф, які на законних підставах проживають на території України).
  2. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України:
  • фізособи можуть розпоряджатись без обмежень (без арешту!) коштами зі своїх  рахунків, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень;
  • юрособи-боржники можуть зі своїх арештованих рахунків виплачувати зарплату в розмірі не більше 32 500 грн (5 МЗП) на місяць на одного працівника, а також сплачувати податки, збори та ЄСВ;
  • припиняється звернення стягнення на зарплату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника (крім рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни рф);
  • визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану (строки пред’явлення виконавчих документів до виконання, строки прийняття рішень та вчинення виконавчих дій тощо). Це не поширюється на рішення, стягувачами за якими є держава, органи ПФУ, інші державні цільові фонди, а також на рішення про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок кримінального правопорушення;
  • забороняється у період дії воєнного стану примусове виконання виконавчих написів нотаріусів.

При цьому за рішеннями про стягнення аліментів підприємства, установи, організації, фізособи, ФОПи, які здійснюють відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, продовжують їх перераховувати без зупинень та обмежень сумами.

 

Повертається арешт на рахунках фізосіб в банку

І ось маємо новий Закон № 3048, який набрав чинності 06.05.2023 р. і який значно корегує наведені вище обмеження:

повертаються арешти на рахунки окремих фізосіб – наразі це стосується насамперед тих фізосіб, які мають виконавчі документи на суму до 100 тис. грн. 

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану фізособи-боржники можуть вільно розпорядження своїми коштами з арештованого поточного рахунку у максимальній сумі, що не перевищує 13 400 грн (МЗП на 1 січня поточного року) протягом одного календарного місяця, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у порядку, встановленому цим підпунктом. 

Законодавець визначив, що звернення стягнення у межах вказаної суми на такому рахунку не здійснюється.

Звісно, тут виникає запитання: що розуміти під сумою у 13 400 грн – це сума за виконавчим документом чи сума, яка дозволена до зняття з рахунку протягом одного місяця? Важливо зауважити, що саму суму до стягнення не визначено взагалі – тобто якщо раніше фізособам було дозволено без обмежень користуватися рахунком, якщо сума за виконавчим документом не перевищує 100 тис. грн, то Законом № 3048 таку суму виконавчим документом не обмежено.

З цього приводу вже висловився Монобанк. "Оскільки закон набув чинності, ми маємо повернути арешти, які знімали під час дії воєнного стану. Це торкнеться близько 436 тисяч наших клієнтів... новий закон дозволяє клієнтам з арештами користуватися сумою в розмірі двох мінімальних зарплат (13,4 тис. грн) за умови, що клієнт звернеться до виконавця, і той, своєю чергою, надішле нам постанову на зняття арешту на суму 13,4 тис. грн по одному з рахунків клієнта", - написав Гороховський.

Справді, ми цілком погоджуємось з такою позицією. Так, фактично повертається арешт коштів на рахунках в банках і не важливо, яку суму було попередньо визначено виконавчим документом – до 100 тис. грн чи більше. Головне, що фізособам за таким рахунком дозволено розпоряджатись коштами лише у межах суми 13 400 грн на місяць. Решта коштів стягуватиметься на користь державних, приватних виконавців до погашення боргу. Звісно, це за умови, що коштів на рахунку менше від суми, вказаної у виконавчому документі (постанові державного чи приватного виконавця) до стягнення. Якщо, наприклад, сума боргу становить 10 тис. грн, а на рахунку є 50 тис., то з них утримають цей борг і рахунок розблокують. 

 

Як бути тим фізособам, які мають кілька рахунків в одному банку чи у різних банках?

У разі накладення арешту на кошти, розміщені на декількох поточних рахунках фізособи-боржника в одному банку або на поточних рахунках у різних банках, для здійснення видаткових операцій в сумі 13 400 грн має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи - боржника в одному банку. Це стосується як одного, так і декількох виконавчих проваджень щодо однієї фізособи.

Для визначення такого поточного рахунку у банку фізособа-боржник звертається до державного (органу ВС), приватного виконавця, який наклав арешт, із заявою про визначення поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій:

  • заяву може бути подано в паперовій формі (нарочно або засобами поштового зв’язку) або в електронній формі з електронним підписом, 
  • у заяві зазначаються номер поточного рахунку, який фізособа-боржник просить визначити для здійснення видаткових операцій, та найменування банку, в якому відкрито такий рахунок. 

Державний, приватний виконавець протягом двох робочих днів з дня отримання відповідної заяви фізособи-боржника виносить постанову про визначення поточного для здійснення видаткових операцій та не пізніше наступного робочого дня надає/надсилає відповідну постанову банку (обслуговуючому банку).

Якщо у фізособи-боржника є інші виконавчі провадження, такий державний, приватний виконавець одночасно надає/надсилає відповідну постанову з визначеним рахунком до органів державної виконавчої служби або приватному виконавцю, які здійснюють примусове виконання у таких інших виконавчих провадженнях. У такому разі поточний рахунок, зазначений у цій постанові, вважається визначеним для здійснення видаткових операцій і в межах таких інших виконавчих проваджень.

 

Увага! Наразі ми бачимо лише взаємодії між державними, приватними виконавцями, якщо фізособа подає заяву про визнання одного рахунку для здійснення розпорядження коштами в сумі 13 400 грн. Проте незрозуміло, яким чином це виконуватиме банк, де такий рахунок відкрито, – чи вимагатиме такий банк відповідних повідомлень від всіх державних, приватних виконавців за всіма виконавчими провадженнями, чи достатньо лише постанови одного виконавця, а решта вважаються такими, що автоматично погодили такий рахунок для видаткових операцій? Наразі це питання є відкритим і, найімовірніше, кожен банк керуватиметься власними правилами та вимогами. Варто дочекатись роз’яснень від Мінюсту. Хоча у п. 10.2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1404 передбачено, що банк має керуватися постановою державного, приватного виконавця про визначення поточного рахунку фізособи-боржника для здійснення видаткових операцій. Саме з цього рахунку фізособа може користуватись коштами в сумі 13 400 грн.

 

Інші умови арештованих рахунків не змінились

  1. Юрособи можуть виплачувати з/п у межах 5 МЗП.

З 06.05.2023 р. не лише юрособи-боржники, а й самозайняті особи (які використовують найману працю фізичних осіб), на кошти яких накладено арешт, можуть здійснювати видаткові операції з поточних рахунків виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше 33 500 (5 МЗП) на місяць на одного працівника, а також для сплати податків, зборів та ЄСВ.

  1. Стягнення на пенсію та стипендію далі заборонено

Як і раніше, звернення стягнення на пенсію, стипендію припинено до закінчення або скасування воєнного стану. Це не стосується рішень про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок кримінального правопорушення, та рішень, боржниками за якими є громадяни рф;

Крім того, варто нагадати, що строки, визначені Законом № 1404 (ми про це писали вище), як і попередньо, перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану, крім рішень, стягувачами за якими є держава, органи ПФУ, а також на рішення про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю внаслідок кримінального правопорушення. 

З 06.05.2023 р. встановлено заборону не просто на примусове виконання виконавчих написів нотаріусів, а відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів, вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально.

Продовжено зупинення дії постанов державних виконавців про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, спорядженими гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»