• Посилання скопійовано

Як притягатимуть до відповідальності за порушення даних в ЄДР про бенефіціарів: опубліковано Порядок

Мін'юст затвердив Порядок притягнення до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за порушення у сфері держреєстрації юросіб щодо неправдивих даних про бенефіціарів та неподання такої інформації реєстратору. Він почав діяти з 6 листопада

Як притягатимуть до відповідальності за порушення даних в ЄДР про бенефіціарів: опубліковано Порядок

Ми раніше вказували, що з 1 грудня запрацює обовʼязок субʼєктів первинного фінмоніторингу повідомляти держреєстраторів про недостовірність інформації про КБВ або структуру власності юрособи та підтвердити зазначені відомості.

Також з цієї дати діятиме Порядок, який визначає процедуру повідомлення Мін'юсту про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінмоніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про бенефіціарів та/або структуру власності.

Окремо Мін'юст наказом від 13.09.2023 №3258/5 (зареєстрований у Мін'юсті 14.09.2023 за №1614/40670) затвердив Порядок притягнення до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб.

Цей Порядок визначає процедуру притягнення юридичної особи, юридичної особи - резидента/фізичної особи - резидента, яка є засновником (учасником) юридичної особи та/або здійснює вирішальний вплив на її діяльність, до відповідальності та накладення штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб, встановлених абзацами другим - четвертим частини четвертої статті 35 Закону №755-IV.

Докладно про те, які види штрафів чекатимуть юрособу за відображення в ЄДР неправидивих даних, ми розповідали тут. Але й тепер коротко про них зазначимо далі.

Закон №2571 передбачає застосування штрафу в розмірі від 17 тис. до 34 тис. грн на юрособу за такі порушення, як (п. 4 ст. 35 Закону про держреєстрацію):

— внесення особами, уповноваженими на вчинення дій, спрямованих на державну реєстрацію створення юрособи або зміну учасників юрособи, до документів, що подаються для такої держреєстрації, завідомо неправдивих відомостей про КБВ або про його відсутність;

— неподання або несвоєчасне подання особами, уповноваженими діяти від імені юрособи, реєстратору інформації про КБВ або про його відсутність;

— ненадання юрособами-резидентами, які є засновниками (учасниками) юросіб, та фізособами-резидентами, які є засновниками (учасниками) юросіб та/або здійснюють вирішальний вплив на їхню діяльність, на запит юросіб інформації, необхідної для подання інформації про КБВ або її актуалізації в ЄДР та структуру власності юрособи.

Притягує осіб до відповідальності за наведені порушення Мін’юст. Порядок притягнення юросіб до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за такі дії встановлюються Мін’юстом. 

Штраф за порушення може бути накладено протягом одного року з дня виявлення порушення, але не пізніше трьох років з дня його вчинення.

Також внесено зміни до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи. А саме уточнено, що у разі виявлення державним реєстратором, крім державного реєстратора, що є посадовою особою Міністерства юстиції України, фактів, що мають наслідком притягнення до відповідальності відповідно до Порядку притягнення до відповідальності та порядку визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб, такий реєстратор не пізніше наступного робочого дня інформує про виявлення відповідних фактів Міністерство юстиції України шляхом надсилання відповідного листа.

Цей наказ набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. 6 листопада його було опубліковано в "Офіційному віснику". Відповідно Порядок діє з 6 листопада. Але оскільки обовʼязок почне діяти з 1 грудня, то й Порядок фактично діятиме з цієї дати.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»