• Посилання скопійовано

Держрегуляторна служба наполягає на скасуванні алкогольно-тютюнової звітності для роздрібних торгівців

ДРСУ звернулась до Мінфіну з вимогою щодо скасування подання звітів за формами №1-РТ та №1-РА. У разі невиконання її рішення дія Наказу №49 буде зупинена на початку вересня 2016 року

Держрегуляторна служба наполягає на скасуванні алкогольно-тютюнової звітності для роздрібних торгівців

Державна регуляторна служба України (далі - ДРСУ) у рішенні від 04.07.2016 р. №8 погодилась, що введення в дію Наказу №49 спричинило низку проблем, зокрема, пов'язаних із:

  •  складністю заповнення звітних форм;
  • неможливістю їх коригування;
  • надмірними фінансовими санкціями за допущення помилок при заповнені.

Це, зі слів ДРСУ, "призводить до невиправданого адміністративного, а також фінансового навантаження на суб'єктів господарювання, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та ліцензії на вироблення та оптову торгівлю тютюновими виробами".

Таким чином, ДРСУ вважає, що вимога щодо подання звітів за формами №1-РА "Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі" та №1-РТ "Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі"  суперечить таким обов'язковим принципам державної регуляторної політики, як:

  • доцільності - обґрунтованої необхідності державного регулювання господарських відносин з метою вирішення існуючої проблеми;
  • ефективності - забезпечення досягнення внаслідок дії регуляторного акта максимально можливих позитивних результатів за рахунок мінімально необхідних витрат ресурсів суб'єктів господарювання, громадян та держави;
  • збалансованості - забезпечення у регуляторній діяльності балансу інтересів суб'єктів господарювання, громадян та держави.

З огляду на це та згідно з частиною третьою ст. 27 Закону №1160-IV, Держрегуляторна пропонує Мінфіну скасувати необхідність подання звітності за формами №1-РА  та №1-РТ.

Зазначено, що це Рішення ДРСУ підлягає виконанню у двомісячний строк з дня його прийняття (тобто до 04.09.2016 р.). Для цього потрібно підготувати проект регуляторного акта про внесення змін до Наказу №49. 

У разі невиконання рішення ДРСУ  або неоскарження цього рішення органом виконавчої влади протягом встановленого строку дія Наказу №49 буде зупинена Законом №1160-IV в частині затвердження форм звітів №1 РТ та №1 РА та порядку їх заповнення наступного дня з дня закінчення строку виконання такого рішення. При цьому зазначено, що подання скарги щодо рішення уповноваженого органу не зупиняє дії цього рішення.

****

Нагадаємо, що у ВРУ зареєстровано кілька законопроектів, якими пропонується виключити суб’єктів роздрібної торгівлі з переліку тих, кому необхідно подавати щомісячний звіт про обсяги торгівлі. Докладніше про це тут і тут.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»