• Посилання скопійовано

І знову про додаток 1 до декларації ФОП 3-ї групи: подавати чи ні?

Податківці консультують, що складати і подавати додаток 1 до декларації з єдиного податку ФОП 3-ї групи протягом року не повинен (його складають тільки до декларації за рік). А що робити, якщо ФОПу потрібна довідка про доходи?

І знову про додаток 1 до декларації ФОП 3-ї групи: подавати чи ні?

Про проблему Додатку 1 до декларації з єдиного податку для тих ФОП, які звітують щоквартально, ми вже писали раніше тут

Тоді ж ми зазначали, що якщо подивитися на саму форму Додатку, то в його «шапці» звітний період деталізується і в роках, і в кварталах (причому наростаючим підсумком!), і навіть в місяцях (останнє – для тих, хто подає довідкову звітність). 

Проте податківці в «ЗІР» повісили роз’яснення (підкатегорія 201.06.02), що ФОП третьої групи вперше подають Додаток 1 у складі Декларації за IV квартал 2021 року у термін до 09 лютого 2022 року. Таку свою позицію вони ґрунтують на абзаці п’ятому частини восьмої ст. 9 Закону про ЄСВ, у якому зазначено, що періодом, за який ФОП подають звітність з ЄСВ до контролюючого органу (звітним періодом), є календарний рік.

То як правильно? Закон про ЄСВ, звісно, має більшу силу, ніж Наказ №752 (яким затверджено нову форму звіту). І податківці зайняли позицію на боці закону.

А тому, коли складаємо декларацію за І квартал 2021 року, в основній частині декларації показуємо дохід за квартал, а Додаток 1 (хоч він і є невід’ємною частиною декларації, як це зазначено в її формі!), поки що не складаємо. Така сама ситуація буде і в декларації за півріччя, і за 9 місяців. 

Вперше Додаток 1 треба буде скласти у декларації за 2021 рік – звісно, що, хоч ФОП 3 групи і складають таку декларацію щоквартально, вона складається наростаючим підсумком і жодних окремих звітів за IV квартал ФОП не подають.

 

А якщо треба отримати довідку про доходи?

Як зазначено в «ЗІР» (підкатегорія консультації 107.01.07) у разі подання  декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця  з типом «Довідково» для отримання довідки про доходи за інший період, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку першої – третьої групи не подається.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»