• Посилання скопійовано

Фізособа-незалежник працює поза місцем реєстрації: як звітувати та сплачувати ПДФО?

Проблема визначення, до якого органу ДПС подавати і до якого бюджету платити ПДФО, гостро постає для фізосіб. Зокрема, для тих з них, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Адже часто буває так, що зареєстровані вони за однією адресою, а працюють – за іншою. А ще вони бувають роботодавцями, отже це питання подвоюється

Фізособа-незалежник працює поза місцем реєстрації: як звітувати та сплачувати ПДФО?

Куди подається звітність і сплачується ПДФО у загальному випадку? 

Статтею 168 ПКУ врегульовано питання нарахування, утримання та сплати ПДФО до бюджету. Саме тому податок зараховується до бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України. 

Відповідно до ст. 64 БКУ ПДФО, який сплачується/перераховується податковим агентом, зараховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) податкового агента в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі. 

А якщо йдеться про ПДФО, який платить за себе ФОП або фізособа, яка здійснює незалежну професійну діяльність? У такому випадку ПДФО треба платити за місцезнаходженням такої фізособи, тобто за її місцем реєстрації. Незалежно від того, в якому місті фізособа проводить свою діяльність. Принаймні, таку консультацію податківці раніше надавали підприємцям. 

При цьому вони наголошували: якщо у підприємця на іншій територіальній одиниці, ніж його податкова адреса, є наймані робітники, підприємець сплачує єдиний внесок, ПДФО і військовий збір зі зарплати найманих працівників до відповідного місцевого бюджету за основним місцем своєї реєстрації. Місце проживання того, кому виплачується дохід, значення не має.

 

ФОП зареєструвався за фактичним місцем проживання, але воно не відповідає адресі реєстрації: які наслідки?

Про це ми розповідали тут. Податківці в цьому роз’ясненні вважали, що нічого страшного не сталося. Першоджерелом відомостей щодо місцезнаходження ФОП є ЄДР. Отже, і платити ПДФО ФОП має до бюджету за адресою, вказаною в ЄДР

 

А як щодо фізосіб «незалежників» і чи змінилося щось зараз, коли з’явилася єдина звітність з ЄСВ, ПДФО та ВЗ? 

У консультації (підкатегорія 105.10 «ЗІР») податківці розглядали схоже питання на прикладі нотаріуса. До якого контролюючого органу ця самозайнята особа подає Розрахунок та додаток 4ДФ до Розрахунку з інформацією про нараховані доходи найманим працівникам та про посвідчені договори купівлі-продажу або спадщини (подарунку), якщо робоче місце (контора) знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання?

Податківці відповіли, що незважаючи на те, що робоче місце (контора) нотаріуса знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, Розрахунок нотаріус подає до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем проживання)

Тобто щодо цього підхід податківців є єдиним для всіх категорій самозайнятих осіб і він наразі не змінився.

Однак оскільки у нотаріуса є наймані працівники (а ще йому треба звітувати про клієнтів, договори яких він посвідчує), то  звітів з ПДФО буде два! І ось чому. 

Відповідно до п. 172.4, п. 173.4п. 174.4 ПКУ нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про посвідчені ним протягом звітного кварталу договори купівлі-продажу (міни) між фізичними особами, включаючи інформацію про ціну таких договорів та розмір сплаченого податку у розрізі кожного договору.

Згідно з пп. 14.1.180, п. 51.1, пп. 168.4.5п. 176.2 ПКУ щодо помічників (консультантів) приватного нотаріуса або інших працівників, які перебувають у трудових відносинах з приватним нотаріусом, такий нотаріус є податковим агентом та зобов’язаний подавати до контролюючого органу за основним місцем обліку (своїм місцем проживання) Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок), з розбивкою за місяцями звітного кварталу.

Відповідно до п. 49.1п. 65.1 та п. 178.1178.4 ПКУ приватний нотаріус як самозайнята особа, зобов’язаний стати на облік (зареєструватись) у контролюючому органі за місцем свого постійного проживання та подавати до 1 травня року, що настає за звітним, до такого органу річну декларацію про майновий стан і доходи за результатами звітного року.

З урахуванням положень Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588, приватний нотаріус підлягає взяттю на облік в контролюючих органах:

  • за місцем проживання, якщо місце проживання (реєстрації відповідно до паспортного документа) та місце розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (відповідно до реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності) знаходяться на території однієї адміністративно-територіальної одиниці;
  • за місцем проживання (основне місце обліку) та місцем розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (неосновне місце обліку), тобто якщо робоче місце нотаріуса знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, то нотаріус повинен стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням свого робочого місця. При цьому до контролюючого органу за неосновним місцем обліку приватний нотаріус подає інформацію, перелік якої визначений п. 172.4п. 173.4 та п. 174.4 ПКУ.

Інші обов’язки податкового агента та платника ПДФО приватний нотаріус виконує за основним місцем обліку.

Відповідно до п. 3 розд. ІІ Порядку№4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. №773) (далі – Порядок) Розрахунок подається до контролюючого органу за основним місцем обліку. При цьому нотаріуси за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса та/або в сільських населених пунктах – уповноважена на це посадова особа відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про видачу свідоцтва про право на спадщину в порядку, встановленому розд. ІІ Порядку. У такому самому порядку нотаріуси подають інформацію про посвідчення договорів дарування.

Пунктом 1 розд. ІІІ Порядку, зокрема, визначено, що у рядку 032 «Кодифікатор адміністративно – територіальних одиниць та територій територіальних громад» заголовної частини Розрахунку зазначається код Кодифікатора адміністративно–територіальних одиниць та територій територіальних громад за місцезнаходженням платника податку на доходи фізичних осіб або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ.

Крім того, зазначений рядок 032 міститься в додатку 4Д «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі – додаток 4ДФ) до Розрахунку, у якому вказується Кодифікатор адміністративно–територіальних одиниць та територій територіальних громад за місцезнаходженням податкового агента або відокремленого підрозділу.

Враховуючи викладене, незважаючи на те, що робоче місце (контора) нотаріуса знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, Розрахунок нотаріус подає до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем проживання). Проте у такому випадку він подає два окремих Розрахунки з додатками 4ДФ, а саме:

  • з інформацією про нараховані доходи найманим працівникам, де у рядку 032 Розрахунку та додатка 4ДФ до Розрахунку зазначає код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади (за Кодифікатором адміністративно–територіальних одиниць та територій територіальних громад, далі – Кодифікатор) за місцем свого постійного проживання;
  • з інформацією про посвідчені договори купівлі-продажу або спадщини (подарунку), де у рядку 032 Розрахунку та додатка 4ДФ до Розрахунку зазначає код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади за Кодифікатором за місцезнаходженням свого робочого місця (контори).

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»