• Посилання скопійовано

Декларація про максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби: аналіз змін

Мінфін затвердив нову форму Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) та зміни до Порядку її складання. Які саме зміни передбачаються, читайте у нашому коментарі

Декларація про максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби: аналіз змін

Нагадаємо, що Законом № 466 внесено зміни до пп. 215.3.21 ПКУ в частині запровадження з 01.01.2021 р. адвалорної ставки акцизного податку на сигарили, включаючи сигарили з відрізаними кінцями, з вмістом тютюну (код згідно з УКТ ЗЕД 2402 10 00 90).

Статтею 220 ПКУ визначено особливості обчислення акцизного податку з тютюнових виробів за адвалорними ставками.  Відповідно до пункту 220.1 ПКУ виробниками та імпортерами тютюнових виробів здійснюється встановлення максимальних роздрібних цін на підакцизні товари (продукцію) шляхом декларування таких цін.

З огляду на це, Мінфін наказом від 15.04.2021 р. №218 (зареєстрований в Мін'юсті 08.06.2021 р. за №762/36384):

  • вніс зміни до Порядку складання та подання Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію).

Таким чином, ці документи намагаються привести у відповідність до норм статтей 215 та 220 ПКУ, а також до норм законодавства про електронні документи і підписи. 

Наказ № 218 набере чинності 22 липня 2021 року (через один місяць з дня офіційного опублікування в "Офіційному віснику України" №47 від 22.06.2021 р.)

 

Що змінилося у формі декларації?

Наказом № 218 затверджено нову форму Декларації.

Змін небагато. Зокрема, назву графи 6 викладено в новій уніфікованій редакції. Тепер у ній зазначається кількість одиниць виробу в одиниці товару (продукції), на яку встановлено ціну, в штуках. Раніше вона називалась так: «кількість сигарет в одиниці товару (продукції), штук».

Але така зміна передбачає декларування не тільки МРЦ на сигарети, а й на сигарили, які додалися до підакцизних товарів з 1 січня 2021 року, а також на будь-які інші тютюнові вироби, які можуть з’явитися в майбутньому.

Зауважимо, що податківці не бачили проблеми з тим, щоб задекларувати МРЦ на сигарили і у старій формі декларації. Тож до набрання чинності новою формою, ви зможете скористатися їхніми порадами (див. нашу новину тут).   

 

Зміни у порядку складання та подання декларації

По-перше, текст Порядку приведено у відповідність до змін у законодавстві про електронні документи та електронні підписи. Зокрема, уточнено, що декларація вважається прийнятою за наявності другої квитанції про прийняття електронного документа, що містить дату та час прийняття декларації, реєстраційний номер прийнятої декларації. У разі наявності другої квитанції про прийняття електронного документа датою та часом прийняття (реєстрації) електронного документа контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у першій квитанції.

По-друге, у розділі ІІІ Порядку, який регламентує заповнення табличної частини декларації, змінено інструкції щодо заповнення графи 2 та графи 6 Деклараці:

  • додано згадку про сигарили, включаючи сигарили з відрізаними кінцями, з вмістом тютюну, які мають код 2402 10 00 90 УКТ ЗЕД, який зазначається в графі 2;
  • змінено коментар до графи 6, у якому тепер разом з сигаретами згадуються і сигарили.

По-третє, внесено відповідні правки у форму Даних про встановлені у Декларації максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби, що розміщуються на офіційному сайті ДФС. А саме підкориговано назву передостанньої графи 11: замість сигарет - одиниці виробу: "Кількість одиниць виробу в одиниці товару (продукції), на яку встановлено ціну, штук".

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»