• Посилання скопійовано

Що нас чекає у березні (крім перемоги): законодавчі зміни і не тільки

13 важливих змін і подій, які очікують українців у березні 2022 року

Що нас чекає у березні (крім перемоги): законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати — нюанси у березні

У березні всі роботодавці будуть нараховувати індексацію в межах того ж розміру прожиткового мінімуму, що і в січні (2481 грн). А ось процентні ставки, які при цьому застосовуються, у деяких роботодавців залишаться незмінними, а у деяких – будуть новими.

Більше читайте у традиційному щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) З 1 березня – старт реєстрації ПН та РК за новими формами

З метою забезпечення можливості переналаштування платниками податків власних програмних продуктів реєстрація ПН та РК до них в ЄРПН буде здійснюватися з 01.03.2022 р. за новою формою. Про це повідомила ДПСУ.

 

3) 1 березня закінчується строк подання деяких звітів та сплати податків

Зокрема, до податкової служби слід подати форми:

  • декларації з податку на прибуток за 2021 рік;
  • фінансової звітності за 2021 рік платниками податку на прибуток;
  • розрахунків податку на прибуток нерезидента, постійного представництва нерезидента та частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями;
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2021 рік (як його заповнити – читайте тут);
  • декларації платника єдиного податку –ФОП за 2021 рік платниками, віднесеними до 1-ї та 2-ї груп.

Також 1 березня є граничним строком сплати:

  • ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу за січень 2022 року;
  • військового збору з нарахованого, але не виплаченого доходу за січень 2022 року;
  • податку на додану вартість за січень 2022 року;
  • плати за землю за січень 2022 року;
  • акцизного податку за січень 2022 року;
  • рентної плати за користування радіочастотним ресурсом за січень 2022 року.

Зверніть увагу! На час воєнного стану платники податків звільняються від відповідальності у разі відсутності можливості своєчасно сплатити податки чи подати звітність.

 

4) З 1 березня відбудеться індексація пенсії

Планову індексацію пенсій з 1 березня 2022 року проведуть з коефіцієнтом 1,14. Але це не означає, що всім пенсіонерам виплати підвищать на 14%. Про це читайте тут і тут.

 

5) З 1 березня запрацює нова структура підрозділів ФСС

ФСС затвердив нову свою структуру через зміни в адміністративно-територіальному устрої України. Вона запрацює з 1 березня.

 

6) ПриватБанк запроваджує канікули для власників кредитних карток

Кредитні канікули запрацюють з 1 березня, але відсотки за лютий ще будуть списані. Пільгове обслуговування діятиме до 1 червня.

 

7) НБУ послабив низку заборон на операції в інвалюті

З 1 березня замість повної заборони на видачу готівкових коштів з рахунку клієнта в іноземній валюті встановлено обмеження обсягом до 30 тис. грн на день.

 

8) З 2 березня ковідну тисячу можна витратити на будь-які потреби

«‎Ковідну тисячу» можна витрачати на будь-які продукти чи товари. Програма вже не має обмежень на конкретний напрямок бізнесу

 

9) 11 березня – останній день для сплати податку на прибуток за 2021 рік

Податківці нагадують, що граничний термін сплати податку на прибуток підприємств та частини чистого прибутку – 11 березня 2022 року. Проте штрафу за невчасну сплату податку на час воєнного стану не буде.

 

10) До 31 березня (включно) в Україні діє карантин

Відповідне рішення закріплено у постанові КМУ від 15.12.2021 р. №1336, про що ми писали тут. Це означає, що всі правила доступу до публічних місць із COVID-сертифікатами щодо носіння масок і дотримання дистанції залишаються в силі до цього часу.

 

11) З 31 березня для е-підпису треба використовувати тільки токени

Нагадаємо, що з 5 березня 2022 року всі суб’єкти господарювання, які застосовують електронні підписи, мали перейти на токени. Проте Уряд на засіданні 23 лютого вирішив обов'язкове використання електронного підпису на захищеному носії в Україні відтермінувати до 31 березня.

Який електронний підпис буде застосовуватися? Чи є варіанти, крім зберігати сертифікати ключів на токені? І головне питання – що робити з електронною звітністю до органів ДПС після переходу? Читайте в аналітиці від редакції.

 

12) Вихідні дні у березні

Оскільки у 2022 році 8 березня припадає на вівторок, то українці отримають подовжені вихідні – з 5 по 8 березня (щоправда, з відпрацюванням у суботу, 12 березня). Загалом у березні буде: календарних днів – 31; робочих днів – 22; вихідних днів – 9. Про все це читайте тут.

 

13) І насамкінець  – не забудьте про переведення годинників на літній час

У 2022 році переведення годинників в Україні на літній час відбудеться у ніч з суботи на неділю 27 березня о 3.00 на 1 годину вперед. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»