• Посилання скопійовано

Нацбанк зберіг чинні обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках

16 грудня набирає чинності Постанова НБУ №410, якою продовжено чинні тимчасові обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках

 Нацбанк зберіг чинні обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках

Які саме обмеження подовжено?

Як повідомляє прес-служба Нацбанку, Постановою Правління НБУ від 13.12.2016 р. № 410  "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України" продовжено, зокрема, дію таких обмежень:

1) обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, фізичних осіб-підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв) на рівні 65%;

2) 120-денний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів;

3) одноденний строк резервування гривні для купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку;

4) заборона на дострокове погашення кредитів від нерезидентів;

5) купівля готівкової валюти фізичними особами на суму до 12 тис. гривень в день;  

6) ліміт на зняття готівки з валютного рахунку на суму до 250 тис. гривень в день тощо.

В подальшому, у разі зниження зазначених ризиків та за наявності  сприятливих передумов на грошово-кредитному і валютному ринках та в українській економіці в цілому, Національний банк планує й надалі поступово пом’якшувати тимчасові обмеження, встановлені даною постановою.

 

Строки дії Постанови №410

Як пояснили в НБУ, "щоб не створювати у учасників ринку хибних календарних орієнтирів щодо процесу лібералізації", Національний банк прийняв рішення зробити безстроковою постанову №410. Тобто ця постанова буде діяти до моменту скасування останнього з антикризових обмежень.

Зверніть увагу!

Строк дії не буде встановлюватися для всіх обмежень, окрім двох:

-  обов’язкового продаж надходжень в іноземній валюті;

- граничного строк для розрахунків за операціями експорту та імпорту товарів.

Ці дві вимоги встановлюються на строк 6 місяців до 15 червня 2017 року та можуть бути змінені достроково або подовжені у разі необхідності.

"Безстроковість цієї постанови не означає, що Національний банк відмовляється від подальшої валютної лібералізації. Навпаки, ми проводжуємо йти проголошеним шляхом. Але, приймаючи рішення про послаблення певних вимог, Національний банк орієнтується не на строки відповідної тимчасової постанови, а на наявність належних передумов. Тому ми вирішили прибрати календарні строки, які могли невірно тлумачитися учасниками ринку як часові орієнтири у процесі валютної лібералізації", - пояснив Олег Чурій.

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»