• Посилання скопійовано

З 10 грудня знімати кошти з корпоративної картки для виплати зарплати – вже не можна

НБУ осучаснив порядок здійснення емісії платіжних карток та операцій з їх використанням. Зокрема, він знову заборонив використовувати корпоративні картки для виплати зарплати та лікарняних

З 10 грудня знімати кошти з корпоративної картки для виплати зарплати – вже не можна

Національний банк України удосконалив порядок здійснення банками емісії електронних платіжних засобів (платіжних карток) та операцій з їхнім використанням. Оновлений порядок ураховує сучасні тенденції на фінансовому ринку та міжнародну практику1 здійснення розрахунків із використанням електронних платіжних засобів.

Зокрема, Нацбанк:

  • унормував порядок використання користувачем платіжного застосунку;
  • унормував діяльність інформаційно-технічного посередника;
  • передбачив право фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, використовувати корпоративну платіжну картку;
  • передбачив право емітувати до рахунка, відкритого на ім'я фізичної особи, визнаної судом недієздатною, електронний платіжний засіб на ім’я законного представника (опікуна) цієї фізичної особи;
  • надав право банку передавати користувачу платіжну картку через свого агента, якому надано право здійснювати ідентифікацію/верифікацію клієнтів;
  • визначив обов’язок банку передбачати порядок видачі/передачі електронного платіжного засобу користувачу в договорі з клієнтом;

уточнив вимоги щодо:

  • права довіреною особою клієнта отримувати платіжну картку, але без права користуватись нею;
  • обов’язку постачальника платіжних послуг інформувати користувачів про вартість своїх послуг до початку ініціювання переказу.

Національний банк очікує, що запровадження таких вимог спонукатиме банки удосконалювати рівень обслуговування користувачів, що спрятиме посиленню захисту прав користувачів та  зростанню їхньої довіри до використання електронних платіжних засобів. Відповідні норми містить постанова НБУ  № 142 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", що вносить зміни  до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їхнім використанням. Постанова №142 набирає чинності з 10 грудня 2019 року.

***

1. Директива ЄС 2015/2366 Європейського Парламенту та Ради від 25 листопада 2015 про платіжні послуги на внутрішньому ринку (PSD2)

2. затвердженого постановою Правління НБУ від 05.11.2014 р. № 705.

***

Від редакції:

Зауважимо, що за Постановою №142 до Положення №705 внесено уточнення, яке було раніше виключено. 

Зокрема, суб’єкти господарювання не мають права використовувати корпоративні картки для виплати заробітної плати, виплат соціального характеру. Відповідно знімати кошти з корпоративної картки для виплати зарплати з 10 грудня не можна. Це буде вважатися порушенням. 

 

І ще, нагадуємо, що НБУ вважає ключ-карту до рахунку корпоративною. Тож на неї також поширюється ця заборона. Про це ми писали тут та тут.

***

Читайте також: Корпоративна картка: нові обмеження у використанні

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»