• Посилання скопійовано

Депутати пропонують повертати українцям 1% від суми безготівкових розрахунків

Пропонується законодавчо закріпити обов’язкове та безумовне повернення банком споживачу 1% від вартості придбаного за безготівкові кошти товару чи спожитої послуги

Депутати пропонують повертати українцям 1% від суми безготівкових розрахунків

Finance.ua розповідає, що депутати пропонують доповнити законопроєкт «Про платіжні послуги» положенням про обов’язкове повернення платникам, які розраховуються безготівковими коштами, 1% сплаченого від вартості придбаного за безготівкові кошти товару.

Про це повідомила голова підкомітету з питань функціонування платіжних і інформаційних систем та запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк.

«Пропонуємо законодавчо закріпити обов’язкове та безумовне повернення банком споживачу 1% від вартості придбаного за безготівкові кошти товару чи спожитої послуги. Це – так званий «всеукраїнський кешбек», – сказала Василевська-Смаглюк.

На думку парламентарія, такий український досвід можуть перейняти і прогресивні держави Європи. Вона переконана, що такий підхід на нинішньому етапі розвитку системи безготівкових відносин в Україні мотивуватиме українців все більше розраховуватися безготівково. У свою чергу, зазначила депутат, менша кількість готівки у грошовому обігу сприятиме збільшенню податків та прозорості економіки.

«Банки й надалі розвиватимуть свої продукти, ці послуги проникатимуть в усі куточки країни, рітейлери отримають більшу кількість безготівкових розрахунків», – наголосила Василевська-Смаглюк.

Вона також розповіла про інші пропозиції до проєкту закону «Про платіжні послуги». Зокрема, це вимога щодо обов’язкового оприлюднення банками розміру комісійних ставок. При цьому, пропонується законодавчо закріпити максимальний розмір середньозваженої ставки комісії інтерчейндж на рівні 0,5%, а винагороди за еквайринг – до 2% від суми транзакції.

«Також пропоную ухвалити мою правку щодо застосування диференційованого підходу до виконання законодавчого припису про обов’язкове встановлення POS-терміналів залежно від Інтернет-покриття і доступу малого бізнесу до швидкісної мережі», – додала Василевська-Смаглюк.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»