• Посилання скопійовано

З 1 липня почнуть діяти правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків — нагадування від Нацбанку

З 1 липня 2018 р. підприємства торгівлі та сфери послуг у випадку відсутності монет дрібних номіналів будуть проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари. Нацбанк звернувся до Мінфіну та ДФС з проханням надати роз'яснення щодо питань, які можуть виникнути під час впровадження механізму заокруглення та не застосувати до бізнесу штрафів за проведення касових операцій, пов’язаних із заокругленням

 З 1 липня  почнуть діяти правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків — нагадування від Нацбанку

Про це під час прес-брифінгу повідомив директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко.

«Нацбанк упевнений, що правила заокруглення застосовуватимуться справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків, – наголосив він. – Застосування правил заокруглення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян та дасть можливість скоротити витрати держави на карбування і забезпечення грошового обігу на понад 90 млн гривень на рік».

Такий ефект вдасться досягти завдяки припиненню з 01 липня 2018 року карбування та випуску у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок і продовження карбування та випуску лише монет номіналами 10 і 50 копійок. Докладніше читайте тут та тут>>

Монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, уведені в обіг раніше, і надалі  використовуватимуться як засіб платежу (грошова одиниця України – гривня і надалі дорівнюватиме 100 копійкам). Національний банк спеціально не вилучатиме з обігу ці монети, і вони перебуватимуть в обігу необмежений період часу до окремого рішення Правління Національного банку.

Заокруглення буде застосовуватися лише у випадку відсутності монет дрібних номіналів при розрахунках готівкою. У разі наявності в покупця монет дрібних номіналів, він і надалі може ними розраховуватися, а в разі наявності таких монет у продавця, він може видати покупцеві решту цими номіналами. Лише у разі відсутності монет зазначених номіналів і у покупця, і у продавця застосовуватиметься правило заокруглення загальної суми покупки в чеку.

«Банки повинні приймати у громадян монети дрібних номіналів без будь-яких обмежень, обмінювати на монети та банкноти інших номіналів, а також видавати клієнтам монети дрібних номіналів за наявності їх у залишку операційної каси», – додав Віктор Зайвенко.

При цьому, заокруглення не здійснюватиметься під час безготівкових розрахунків.

Заокруглення стосуватиметься тільки загальних сум розрахунків готівкою у чеку та розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару.

 

Заокруглення відбуватиметься за такими математичними правилами:

  1. сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  2. сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

 

У свою чергу підприємства торгівлі та сфери послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій, під час проведення готівкових розрахунків мають зазначати в чеках загальні суми до заокруглення та після заокруглення. Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України.

Також Віктор Зайвенко розповів, що Нацбанк провів попередні консультації та обговорення цього питання з державними органами (Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Міністерство фінансів України, Державна фіскальна служба, Міністерство інфраструктури України, Міністерство соціальної політики України, Міністерство юстиції України, Пенсійний фонд) та банками, представниками сфери торгівлі та послуг, іншою діловою спільнотою та громадськістю, які позитивно поставилися до застосування подібних правил заокруглення.

Він зауважив, що Нацбанк зацікавлений, щоб застосування правил заокруглення під час готівкових розрахунків відбувалося комфортно як для споживачів, так і для  суб’єктів господарювання.

Розуміючи, що на початку у суб’єктів господарювання можуть виникнути побоювання стосовно правильності застосування  правил заокруглення, Нацбанк звернувся до Мінфіну та Державної фіскальної служби з проханням надати детальні роз'яснення щодо питань, які можуть виникнути під час впровадження механізму заокруглення та не застосувати до бізнесу штрафних санкцій за проведення касових операцій, пов’язаних із заокругленням.

 ***

Від редакції:

Наразі немає відповідних роз'яснень щодо цих питань ані від Мінфіну, ані від ДФС. Прохання Нацбанку не карати за помилки - це гарно. Але законодавчих підстав для незастосування штрафів не має. Тому кожному суб'єкту господарювання сфери торгівлі слід отримати індивідуальну консультацію від ДФС та від Мінфіну щодо цих питань та розуміти, як діяти.

Нагадаємо, Голова Нацбанку Яків Смолій оголосив про таке рішення регулятора в рамках продовження політики оптимізації готівкового обігу 14.03.2018 р. під час презентації нових обігових монет.

***

Нацбанк також навів  відповіді на деякі актуальні питання, пов'язані з практичним застосуванням заокруглення. 

Наводимо найцікавіші з них:

  1. Чи заокруглюватиметься кожна ціна товару? Правила заокруглення передбачають закруглення лише загальної суми розрахунків у чеку. 
  2. Чи будуть підприємства заокруглювати ціни, якщо у споживачів буде з собою точна сума? У разі наявності монет відповідних номіналів у покупця, чи у продавця, споживачі зможуть використовувати їх у розрахунках. 
  3. Чи будуть підприємства заокруглювати ціни під час безготівкових розрахунків? Ні. При безготівкових розрахунках заокруглення не здійснюється. 
  4. Чи можуть підприємства давати дрібні копійки на здачу? Так. Підприємства, у разі наявності у них відповідних монет, даватимуть їх на здачу. 
  5. Чи зобов'язані підприємства дотримуватися правил щодо заокруглення? У разі відсутності монет відповідних номіналів у покупця та продавця підприємства мають заокруглювати остаточні суми (решту) за будь-якими готівковими платежами відповідно до правил заокруглення. 
  6. Чи потрібно заокруглювати суму, коли клієнт вимагає повернення платежу? Якщо відшкодування виплачується готівкою, а монети не використовуються, підприємства заокруглюють остаточні суми відповідно до встановлених правил. 
  7. Чи зобов'язані підприємства відображати в чеках суми до заокруглення та після нього? Чи потрібно буде їм перепрограмовувати реєстратор розрахункових операцій? Підприємства повинні зазначати в чеках загальні суми покупки до заокруглення та після нього, зокрема, використовуючи механізм надбавок/знижок. Переналаштування реєстраторів розрахункових операцій не потребуватиме значних додаткових витрат.

Весь перелік тут>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»