• Посилання скопійовано

Як ФОП може отримати лікарняні та декретні від Фонду соцстрахування?

У Фонді соцстрахування роз'яснили, як фізособі-підприємцю можна отримати лікарняні та декретні

Як ФОП може отримати лікарняні та декретні від Фонду соцстрахування?

Кременчуцьке відділення управління виконавчої дирекції ФСС України у Полтавській області повідомляє, що за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення, як:

  • допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);
  • допомога по вагітності та пологах;
  • допомога на поховання.

У разі настання у ФОП одного із страхових випадків, визначених ст. 22 Закону № 1105, зокрема тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, чи в разі настання періоду відпуски у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога призначається та нараховується ФОП самостійно із дотриманням усіх вимог чинного законодавства.

Ддля призначення матеріального забезпечення ФОП повинні оформити рішення уповноваженого із соціального страхування про призначення допомоги, оскільки в цих випадках ФОП є страхувальниками та виступають в якості уповноважених із соціального страхування.

Одним із важливих моментів у призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах є визначення розміру допомоги.

Щодо розміру допомоги по вагітності та пологах складнощів не виникне, оскільки вона надається в розмірі 100% середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу.

У разі тимчасової непрацездатності необхідно обрахувати страховий стаж. Залежно від страхового стажу визначається розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності. Механізм обчислення страхового стажу та визначення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності передбачено ст. 21 та 24 Закону № 1105.

Безпосередньо здійснити розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах ФОП можуть відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Для отримання фінансування матеріального забезпечення ФОП необхідно відповідно до ст. 34 Закону України № 1105 відкрити окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у будь-якому банку в порядку, встановленому НБУ.

До робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації подається заява-розрахунок, до якої з метою контролю за використанням коштів Фонду слід додати:

  • копію заповненого листка непрацездатності;
  • довідку з територіального органу ДФСУ про сплату єдиного внеску або копії квитанцій про сплату єдиного внеску за розрахунковий період;
  • письмове повідомлення про відкриття окремого поточного рахунку для фінансування матеріального забезпечення.

Крім того, слід врахувати деякі особливості щодо нарахування допомоги по вагітності та пологах:

  • сума допомоги по вагітності та пологах із розрахунку на місяць, враховуючи норми ст. 26 Закону № 1105, не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку (з 01.01.2018 р. мінімальна заробітна плата складає 3723,00 грн,  тобто 3723,00 грн/30,44 = 122,31 грн);
  • за страховим випадком, який настав до припинення підприємницької діяльності, допомога по вагітності та пологах нараховується за період від початку страхового випадку і до дня припинення підприємницької діяльності;
  • у разі, якщо ФОП перебуває в трудових відносинах із роботодавцем за трудовим договором (контрактом) і це є основним місцем роботи, підставою для призначення допомоги як фізичній особі-підприємцю є копія листка непрацездатності, засвідчена підписом і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

 

Від редакції:

З 1 жовтня 2018 року почне діяти новий порядок фінансування лікарняних та нова форма заяви-розрахунку. Про це ми писали тут>>

Про порядок отримання та оподаткування лікарняних розповідали ось тут, а думку ДФС з приводу сплати ПДФО та військового збору Фондом при таких виплатах дивіться тут>> 

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»