• Посилання скопійовано

Нарахування ЄСВ у розмірі 8,41% на зарплату інваліда: підстави для застосування

Податківці розповіли про підстави для застосування роботодавцем єдиного внеску у розмірі 8,41% суми нарахованої зарплати працюючим інвалідам

Нарахування ЄСВ у розмірі 8,41% на зарплату інваліда: підстави для застосування

ДФС нагадує, що для підприємств, на яких працюють інваліди, ЄСВ встановлюється у розмірі 8,41% від суми нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у т.ч. в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці для працюючих інвалідів.

При цьому, підставою для застосування цього розміру ЄСВ є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (п. 7 р. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449).

Згідно з Положенням про медико-соціальну експертизу (постанова КМУ від 03.12.2009 р. №1317), комісія видає особі, яку визнано інвалідом або стосовно якої встановлено факт втрати професійної працездатності, довідку та індивідуальну програму реабілітації і надсилає у 3-денний строк виписку з акта огляду комісії органові, в якому інвалід перебуває на обліку як отримувач пенсії чи державної соціальної допомоги (щомісячного довічного грошового утримання), що призначається замість пенсії, та разом з індивідуальною програмою реабілітації - органові, що здійснює загальнообов’язкове соцстрахування, виписку з акта огляду комісії про результати визначення ступеня втрати професійної працездатності у відсотках та потреби у наданні додаткових видів допомоги.

Тож, нарахування роботодавцем ЄСВ у розмірі 8,41% на зарплату працюючим інвалідам здійснюється з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання підприємством завіреної копії довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності.

Від редакції: Не дивлячись на роз'яснення податківців, на практиці працівник, якому встановлено інвалідність, приносить оригінал відповідної довідки МСЕК своєму роботодавцю. А вже роботодавець робить копію цієї довідки, завіряє її своєю печаткою та написом на зразок «З оригіналом вірно», ставить дату завірення і передає до своєї бухгалтерії. І така копія є достатньою підставою для нарахування ЄСВ за ставкою 8,41% на заробітну плату працівника-інваліда.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»