• Посилання скопійовано

З 1 вересня Держпраці відновлює трудові перевірки щодо неоформлених працівників та зарплат «в конвертах»

Насамперед перевірятимуть сільські господарства, а також суб'єктів господарювання будівництва, торгівлі, громадського харчування і готельно-ресторанного бізнесу

З 1 вересня Держпраці відновлює трудові перевірки щодо неоформлених працівників та зарплат «в конвертах»

Як повідомили фахівці ДПС у Закарпатській області з 1 вересня 2020 р. заплановано, що контролюючі органи розпочнуть інспекційну роботу з питань виявлення неоформлених трудових відносин. Інспектори зокрема, зосередять свою увагу на сфері сільського господарства і будівництва,  торгівлі, громадського харчування, готельно-ресторанного бізнесу.

Податківці нагадують керівникам підприємств, установ, організацій всіх форм власності та фізичним особам-підприємцям, які використовують найману працю працівників, про обов’язок надсилати повідомлення про прийняття працівника на роботу до податкових інспекцій за місцем обліку їх як платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Таке повідомлення має бути надіслане до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Повідомлення може подаватися такими способами:

  • засобами електронного зв'язку з використанням електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
  • на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
  • на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Форму повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджено постановою КМУ від 17.06.2015 р. №413.

Особливу увагу роботодавців звернули на те, що за використання праці найманих працівників з порушенням трудового та податкового законодавства, передбачена фінансова, адміністративна або дисциплінарна відповідальність.

Зокрема, за неподання повідомлення про прийняття на роботу найманих працівників до податкових інспекцій, передбачена фінансова  відповідальність у вигляді штрафу в розмірі однієї мінімальної заробітної плати (ст. 265 КЗпП).

 

Від редакції: Новина від закарпатських податківців досить стисла, але допоможе роботодавцям приготуватися до майбутніх інспеційних відвідувань.

Ми, в свою чергу, нагадаємо про власні новини з цього приводу, в яких інформації набагато більше.

 

Від редакції:

  1. Офіційної інформації та тексту такого доручення Шмигаля наразі немає.
  2. Зауважимо, що карантинний мораторій на такі перевірки не поширюється. Тому незалежно від продовження карантину до 1 листопада, інспекційні відвідування з 1 вересня розпочнуться.
  3. З 27 травня діє новий порядок проведення планових перевірок з охорони праці та зайнятості. Про це тут.
  4. З 31 грудня 2019 року інспектування Держпраці проводяться без попередження і лише виїзні. Про це тут.
  5. Увага! З 23 липня неоформлених працівників перевірятимуть лише інспектори Держпраці. Про це ми писали тут.
  6. Ми ще на початку карантину попереджали, що під час карантину Держпраці ретельно вивчає порушення роботодавців для майбутніх перевірок.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Закарпатській області

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»