• Посилання скопійовано

Розмінна монета у касі РРО: питання обліку, внесення та зберігання

Податківці надали роз’яснення щодо порядку ведення обліку розмінної монети, порядку її внесення до каси РРО та зберігання у касі

Розмінна монета у касі РРО: питання обліку, внесення та зберігання

Нагадаємо, що за нормою п. 2.13 Положення №637 підприємства (підприємці) під час здійснення розрахунків зі споживачами за готівку зобов'язані приймати у сплату за продукцію (товари, роботи, послуги) без обмежень банкноти і монети та мають забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі решти. У якому обсязі має бути розмінна монета та яка відповідальність за її відсутність, читайте тут (для передплатників)>> 

 

Як оформити операції щодо видачі розмінної монети

У листі від 19.05.2016 р. №11023/6/99-99-14-05-01-15 податківці акцентували увагу, що видача розмінної монети підприємством своєму магазину оформляється видатковим касовим ордером, формою якого передбачено наявність особистого підпису та ідентифікація особи, що отримала готівку. Кошти (розмінна монета) не залишаються в касі, а передаються з каси підприємства до операційної каси (скриньки РРО). У зв'язку з цим готівка, видана як розмінна монета, не вважається підзвітними коштами касира-операціоніста, і тому він не складає авансового звіту щодо їх використання.

Також ДФС зазначила, що наразі будь-яких обмежень щодо терміну зберігання на місці проведення розрахунків розмінної монети чинним законодавством не встановлено. Тому підприємство самостійно визначає періодичність здавання розмінної монети до каси підприємства. Деталі щодо внесення розмінної монети до каси РРО розглянуто у новині>>> 

Попереджаємо: згідно з п. 2.8 Положення №637 підприємства  можуть  тримати в позаробочий час у своїх касах  готівкову  виручку  (готівку)  у  межах,  що не перевищують установлений ліміт каси. Розмінна монета враховується при визначенні залишку грошових коштів на кінець дня, а отже, встановлюючи, скільки її залишати у скриньці РРО або у касі для видачі касирам наступного дня, слід враховувати ліміт, встановлений для каси. 

Більше про встановлення ліміту каси  читайте тут та в аналітиці ось тут. 

Зазначимо, що найчастіше розмінну монету отримують з банку. У такому разі її слід оприбуткувати спочатку в касі підприємства, виписавши прибутковий касовий ордер. Потім розмінна монета передається касирам (продавцям-касирам). Для цього слід оформити відповідний видатковий касовий ордер.

В багатьох випадках облікові питання ДФС не розглядає у своїх роз’ясненнях. Але у цьому листі податківці розглянули й питання відображення в обліку операції з видачі розмінної валюти. Так, у регістрах бухгалтерського обліку операції, пов'язані з видачею розмінної монети, відображаються за проведенням: Д-т субрахунку 301 "Операційна каса" К-т субрахунку 301 "Каса в національній валюті".

Також податківці нагадують, що приймання магазином розмінної монети та інкасація виручки магазину, при використанні РРО, відповідно до п. 6 розділу III Порядку №417, здійснюється з використанням операцій "службове внесення" та "службова видача". 

Зверніть увагу! З 26 липня 2016 року діє новий порядок застосування РРО, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Нещодавно ми аналізували інший лист податківців на цю тему, у якому наголошувалося: «у разі якщо відокремлені підрозділи здійснюють готівкові розрахунки виключно із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій та веденням книги обліку розрахункових операцій, без ведення касової книги за місцем розташування відокремлених підрозділів (місць проведення розрахунків) в межах, що не перевищують установлений ліміт каси, після внесення розмінної монети до пам’яті реєстратора розрахункових операцій з використанням операції "службове внесення" за умови, що реєстратор розрахункових операцій типу "Марія - 301 МТМ" в автоматичному режимі переносить (відображає) залишок коштів з кінця робочої зміни дня на початок робочої зміни дня, операцію "службове внесення" повторювати не потрібно» .

 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»