• Посилання скопійовано

Орендуєте майно у фізосіб: чи відображати їх в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» ф. №1ДФ?

В графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» ф. №1ДФ не проставляється кількість фізосіб-орендодавців

Орендуєте майно у фізосіб: чи відображати їх в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» ф. №1ДФ?

ДФС у підкатегорії 103.25 «ЗІР» нагадує, що відповідно до пп. «б» п. 176.2 ПКУ особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Мінфіну №4.

Згідно з ст. 759 ЦКУ за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Відповідно до ст. 762 ЦКУ за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків (ст. 626 ЦКУ). Наявність саме цивільно-правового договору є необхідною умовою для того, щоб відповідна операція вважалася орендною операцію.

Таким чином, договори оренди нерухомого (рухомого) майна відносяться до договорів цивільно-правового характеру.

Водночас, предметом договору про надання послуг та договору найму є різні об’єкти цивільних прав.

Так, предметом договору найму є неспоживна річ (ст. 760 ЦКУ), а предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 ЦКУ).

Отже, договір найму (оренди) не може бути віднесений до договору про надання послуг.

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведених у додатку до Порядку, суми орендних платежів, які отримуються фізичною особою, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «127», як виплата інших доходів.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку:

  • під «106» ознакою доходу відображається орендна плата за договором оренди нерухомого майна;
  • під «127» ознакою доходу відображається сума орендної плати за договором оренди рухомого майна.

Враховуючи викладене, в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» податкового розрахунку за ф. №1ДФ не проставляється кількість фізичних осіб, які отримували доходи за договорами оренди нерухомого (рухомого) майна.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»