• Посилання скопійовано

Плата за простій транспорту на митниці: штраф чи послуга?

Під час виконання договору транспортного експедирування іноді трапляється понаднормовий простій транспорту, на оплату якого виставляють додатковий рахунок. Як їх облікувати – як штраф чи додаткову плату за послуги? І чи є ПДВ?

Плата за простій транспорту на митниці: штраф чи послуга?

Договір транспортного експедирування

Слід нагадати, що договір транспортного експедирування є різновидом посередницьких договорів. Його суть: одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і коштом другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг з перевезення вантажу. Тож під транспортно-експедиторською послугою розуміють безпосередню організацію та забезпечення перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування.

 

Засади діяльності

Правові та організаційні засади транспортно-експедиторської діяльності в Україні визначають гл. 65 ЦКУ і Закон №1955. Ці нормативно-правові акти надають експедиторові широкі повноваження. Зокрема, для виконання доручення клієнта він має право укладати договори з перевізниками, портами, авіапідприємствами, судноплавними компаніями тощо, які є резидентами або нерезидентами України. У відносинах з ними експедитор діє від свого імені або від імені клієнта.

 

Штраф чи послуга?

Базою оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг є їх договірна (контрактна) вартість. До її складу не включають суми неустойки (штрафів та/або пені), три відсотки річних та інфляційні, що отримав платник у результаті невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань (п. 188.1 ПКУ).

 

Як же облікувати витрати на понаднормовий простій транспорту – як штраф чи додаткову плату за послуги?

З огляду на вимоги п. 188.1 ПКУ плата за понаднормовий простій за таких умов не є штрафом. Адже простій не пов’язаний із неналежним виконанням договірних зобов’язань однією зі сторін договору. Крім того, штраф за простій, як правило, оформлюють претензією, а не виставляють рахунок.

Слід нагадати, що штрафом є неустойка, яку обчислюють у відсотках суми невиконаного або неналежно виконаного зобов’язання (ч. 2 ст. 549 ЦКУ).

Правова природа плати за простій транспорту в законодавстві чітко не врегульована. На нашу думку, у подібних випадках оплату простою також слід розглядати як плату за послугу. Саме так визначайте її в договорі. Цього не обмежує перелік додаткових послуг, необхідних для доставки вантажу, визначений у Законі №1955. Тож плата за простій у складі плати нерезидентові за послуги, пов’язані з перевезенням вантажів, не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. «в» пп. 186.2.1 ПКУ).

Джерело: DeVisu

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»