• Посилання скопійовано

Увага! Опубліковане судове рішення щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК

Сьогодні, 25 червня, на сайті Єдиного реєстру судових рішень опубліковано судове рішення щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК. Відповідно у ДФС є 30 к.дн для оскарження цього рішення

Увага! Опубліковане судове рішення щодо скасування критеріїв блокування ПН та РК

Коментар до судового рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 05.06.2019 р. №826/12108/18 

Ми вже розповідали про розгляд судового рішення щодо визнання окремих положень постанови КМУ від 21.02.2018 р. №117 протиправними та нечинними. Про це читайте тут

Всі платники ПДВ очікували на опублікування цього судового рішення. І ось тільки 25 червня його розміщено на сайті Єдиного реєстру судових рішень.

 

Чи вважаються затверджені листом ДФС критерії дійсними?

Окружний адміністративний суд м. Києва звернув увагу, що листи міністерств, інших органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, а отже не можуть бути джерелом права відповідно до ст. 7 КАС.

При цьому Урядом в Порядку №117 не визначено конкретних підстав для зупинення реєстрації податкової накладної. Тільки в п. 6 Порядку вказано, що у разі коли за результатами моніторингу платник податку, яким складено ПН/РК, відповідає критеріям ризиковості платника податку, реєстрація такої ПН/РК зупиняється. На підставі цього суд дійшов висновку, що Критерії ризиковості, як безпосередні та нерозривні складові Порядку, відповідають поняттю регуляторного акта.

Окремо суд зауважив, що ДРС доводила до відома Мінфіну, як розробника проекту постанови №117 від 21.02.2018 р. про те, що Критерії ризиковості підпадають під сферу дії Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» в цілому та потребують обов`язкової установленої цим Законом процедури їх погодження.    

До того ж ДРСУ висловила своє занепокоєння щодо того, що у зв`язку з ігноруванням розробником принципів державної регуляторної політики, зокрема, прозорості, дана обставина створює підстави для його майбутнього оскарження в судовому порядку.    

Проте ці зауваження були залишені Міністерством фінансів України поза увагою.

Висновки суду:

  • критерії ризиковості, затверджені листом ДФС, не можна вважати законодавством;
  • існування вказаних Критеріїв призводить до порушення прав позивача у формі зупинення поданих ним до реєстрації ПН та одночасно призводить до необхідності надання позивачем додаткових документів для підтвердження правомірності складення такої податкової накладної,
  • п. 10 Порядку №117 підлягає визнанню протиправним та нечинним.  

 

Щодо відмови комісії ДФС у розблокуванні ПН та РК 

Окружний адміністративний суд міста Києва зазначив, що  п. 20 Порядку передбачено право Комісії приймати рішення про відмову в реєстрації ПН/РК. Своєю чергою, п. 21 Порядку визначає підстави для прийняття комісіями контролюючих органів рішень про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування.

Але  відповідно до п. 20.2 ПКУ ДФС має приймати рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК  в ЄРПН у порядку, визначеному Мінфіном.

Наразі такого порядку не затверджено. Тому Окружний адміністративний суд міста Києва дійшов висновку про протиправність прийняття Комісіями рішень про відмову в реєстрації ПН/РК на підставі пп. 20, 21 Порядку №117. Відповідно дані пункти підлягають визнанню протиправними та нечинними.  

 

Коли критерії розблокування та розгляд комісії ДФС щодо відмови у розблокуванні будуть скасовані?

За ст. 255 КАС рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Відповідно до ст. 295 КАСУ ДФС має право подати апеляцію протягом 30 к.дн з 25 червня, якщо судове рішення було вручено у цей день. І тільки на 31 день, якщо податківці не подадуть її, норми Порядку №117 вважатимуться скасованими. Відповідно з цього дня будуть скасовані:

  • критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників податкової історії;
  • правила та підстави прийняття рішень комісіями ДФС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК.

Відповідно з цієї дати блокувати ПН та РК у податківців вже не буде підстав, оскільки в квитанції про зупинення реєстрації ПН та РК має бути зазначено відповідний критерій за п. 10 Порядку №117. А от якою буде доля заблокованих ПН та РК до цієї дати, без винесених рішень комісією, це відкрите питання. 

 

UPD_19/07/2019 

18 липня податківці подали апеляцію до Шостого апеляційного суду м. Києва щодо рішення Окружного адмінсуду м. Києва. Про це ми зазначали тут.

 

UPD_23/09/2019 Податківці подали апеляцію до Шостого адмінсуду м. Києва

За текстом Ухвали Шостого адмінсуду м. Києва від 18.09.2019 р. №84334863 відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державної фіскальної служби України на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 05 червня 2019 р. та встановлено строк щодо подання  відзиву на апеляційну скаргу – 1 жовтня 2019 року.

Чекаємо далі.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»