• Посилання скопійовано

З 1 серпня діє закон про часткове повернення аграріям ставки ПДВ 20%

29 липня повернуто з підписом Президента Закон №1600-IX зі змінами до ПКУ щодо ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції. Закон набрав чинності 1 серпня та з цієї дати почали діяти нові правила оподаткування

З 1 серпня діє закон про часткове повернення аграріям ставки ПДВ 20%

29 липня 2021 року повернуто з підписом Президента Закон від 01.07.2021 р. №1600-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції" (він же законопроєкт №5425-д). Про це йдеться у карточці законопроєкта на сайті ВРУ.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та застосовується до податкових періодів, починаючи з першого числа місяця, наступного за місяцем опублікування цього Закону. Закон №1600 було опубліковано в "Голосі України" від 31.07.2021 №143. Відповідно він набрав чинності з 1 серпня. Нові правила оподаткування почали діяти з 1 серпня. 

За текстом закону відновлюється ставка ПДВ 20% при оподаткуванні операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД:

  • 0102 (велика рогата худоба, жива);
  • 0103 (свині, живі),
  • 0104 10 (вівці живі),
  • 0401 (в частині молока незбираного),
  • 1002 (жито),
  • 1004 (овес),
  • 1204 00 (насіння льону, подрiбнене або неподрiбнене),
  • 1207 (насіння та плоди інших олійних культур, подрiбненi або неподрiбненi),
  • 1212 91 (цукрові буряки)

Відповідно пропонується залишити ставку ПДВ 14% по операціях з постачання:

  • 1001 (пшениця і суміш пшениці та жита (меслин),
  • 1003 (ячмінь),
  • 1005 (кукурудза),
  • 1201 (соєві боби, подрiбненi або неподрiбненi), 
  • 1205 (насіння свиріпи або ріпаку, подрiбнене або неподрiбнене), 
  • 1206 00 (насіння соняшнику, подрiбнене або неподрiбнене).

 

Що з перехідними операціями?

Як ми розповідали раніше, передбачаються такі особливості для товарів, яким відновлено ставку ПДВ 20%:

  1. якщо перша подія при постачанні цих товарів відбулася до набрання чинності  новим Законом, перерахунок ставки ПДВ і суми податку на дату настання другої події не здійснюється;
  2. якщо після набрання чинності новим Законом відбудеться повернення попередньої оплати (авансу) або поставлених таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ 14 %;
  3. якщо після набрання чинності  новим Законом  відбудеться постачання цих товарів або перерахування коштів у зв’язку із збільшенням кількості  або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася до вказаної дати, коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ здійснюється, виходячи із ставки ПДВ 20 %.

У разі ж здійснення платником ПДВ операцій з постачання на митній території України таких товарів, які були придбані до набрання чинності новим Законом, за таким платником податку зберігається податковий кредит з ПДВ у розмірі, який був нарахований при придбанні таких товарів. Тобто, ставка 20% ПДВ застосовуватиметься тільки щодо виникнення ПЗ за операціями після набрання чинності цим законопроєктом.

Податківці вже висловилися щодо повернення ставки 20% для окремих сільгосптоварів.

Якщо після набрання чинності Закону відбудеться постачання товарів або перерахування коштів у зв'язку зі збільшенням кількості або вартості таких товарів, перша подія при постачанні яких відбулася ще за ставкою 14%, то коригування ПДВ здійснюється за ставкою ПДВ 20%. Ми про це вказували тут

***

Читайте також: Було 14%, стало знову 20%: про ПДВ-зміни щодо сільгосптоварів

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»