• Посилання скопійовано

За якими ставками сплачувати єдиний податок, якщо затверджені ставки скасовано рішенням суду

Рішенням районного суду скасовано ставки єдиного податку, що були затвердженні на сесії селищної ради. За якими ставками єдиного податку платити підприємцям в подальшому? Чи можливий перерахунок зайво сплачених коштів?

Після скасування рішення селищної ради в судовому порядку буде вважатись, що селищна рада не встановила до 1 січня 2012 року ставки єдиного податку в зв’язку з порушенням регламентних процедур, а тому такий податок буде сплачуватись всіма платниками у порядку, встановленому ПКУ, за мінімальними ставками.
Так, відповідно до підпункту 12.3.5 статті 12 ПКУ, у разі якщо селищна рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків та зборів (ставок єдиного податку), що є обов’язковими згідно з нормами ПКУ, такі податки та збори справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням мінімальної ставки місцевих податків та зборів.
Відповідно до підпункту 293.1 ст. 293 ПКУ ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки).
Відповідно до підпункту 293.2. ст. 293 ПКУ фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб — підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:
1) для першої групи платників єдиного податку — у межах від 1 до 10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;
2) для другої групи платників єдиного податку — у межах від 2 до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.
Таким чином, у разі невстановлення ставок єдиного податку селищною радою підприємці 1-ї групи повинні сплачувати мінімальну ставку 1 відсоток, підприємці 2-ї групи — 2 відсотки від мінімальної зарплати.
Пунктом 43.1 статті 43 ПКУ визначені умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань до бюджетів різних рівнів.

Джерело: Всеукраїнське об'єднання малого і середнього бізнесу «Фортеця»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»