• Посилання скопійовано

Мобілізація підприємців: як сплачувати податки?

Як підприємцю поєднати виконання свого громадянського, військового обов'язку та сплату податків? У цьому допоможуть розібратися фахівці ДК

Мобілізація  підприємців: як сплачувати податки?

Якщо ФОП мобілізовано на військову службу на період АТО, вона має право припинити трудові договори з працівниками за своєю ініціативою згідно з п. 10 ст. 40 КЗпП. Згідно зі ст. 47 КЗпП, ФОП зобов'язана у день звільнення працівника видати йому належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок. Але у випадку припинення трудового договору внаслідок мобілізації роботодавця-ФОП він може виконати цей обо'вязок протягом місяця після своєї демобілізації без застосування санкцій та штрафів.

Мобілізовані підприємці під час АТО на весь час їхньої військової служби звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДФО та єдиного податку (далі — ЄП) згідно з п. 25 підр. 10 р. ХХ ПКУ. Також ці особи звільняються від виконання своїх обов'язків щодо нарахування та сплати ЄСВ (у частині сплати ЄСВ «за себе», якщо вони не є роботодавцями), згідно з п. 9-2 розділу VIII Закону про ЄСВ.

Щоб скористатися цими пільгами, ФОП подає заяву та копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації. Ці документи подаються до ДПІ за місцем обліку ФОП протягом 10 днів після її демобілізації. У заяві слід зазначити суми ПДФО (ЄП) та ЄСВ, які мали бути нараховані та сплачені протягом періоду мобілізації. Якщо демобілізована ФОП перебуває на лікуванні (реабілітації) у зв'язку з виконанням обов'язків під час мобілізації, заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення її лікування (реабілітації). Далі, для сплати до бюджету сум ПДФО (або ЄП) та ЄСВ, нарахованих за період участі в АТО, ФОП має 180 к. д. з першого дня демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій. Звітність з ПДФО, ЄП та ЄСВ про нараховані суми протягом строку військової служби ФОП подає після демобілізації у порядку, визначеному ПКУ та Законом про ЄСВ, теж без нарахування штрафних і фінансових санкцій. Всі ці пільги діють з першого дня мобілізації, оголошеної Указом Президента від 17.03.2014 р. №303 «Про часткову мобілізацію», тобто з 18.03.2014 р. Крім того, платникам ЄП 1-ї та 2-ї груп, які через мобілізацію не провадили господарської діяльності та не отримували доходів, можуть пробачити податковий борг (у сумі авансових внесків з ЄП), який виник унаслідок їхньої мобілізації1.

Якщо ФОП має найманих працівників і на строк своєї військової служби за призовом під час мобілізації, на період АТО уповноважує іншу особу на виплату найманим працівникам заробітної плати та/або інших доходів, то утримання і сплату ПДФО, ЄСВ за такими доходами і подання звітності за ними здійснює така уповноважена особа.

Юлія Єгорова, "Дебет-Кредит"

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»