• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» здійснити переуступку права вимоги?

«Єдинники» можуть передавати право вимоги боргу іншому кредитору, проте лише за умови дотримання вимоги щодо грошової форми компенсації за таку передачу

Чи може «єдинник» здійснити переуступку права вимоги?

Відповідно до п. 14.1.255 ПКУ відступлення права вимоги – це операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації;

ДФС у Запорізькій області у консультації від 09.10.2018 р. №4341/ІПК/08-01-12-04-11 проінформувало, що передача права вимоги боргу іншому кредитору з подальшим отриманням компенсації від нього не порушує умови перебування на єдиному податку.

Водночас податківці нагадали і про обов’язок єдинника І-ІІІ групи, який зазначено у п. 291.6 ПКУ, здійснювати розрахунки за відвантажений товар (надані послуги) виключно у грошовій формі. Погашати заборгованість в інший спосіб, ніж «живими грошима» такі спрощенці не мають права. Про це податківці нагадували тут, а ми писали ось тут

Відповідно до цього можна визначити основні умови, яких платник податку повинен дотримуватись при здійсненні такої операцій:

– за правом вимоги було передбачено розрахунок у грошовій формі;

– компенсація за відступлення права боргу також отримана у грошовій формі.

Отже, якщо згідно з договором, за яким ТОВ відступає новому кредитору право вимоги боргу, був передбачений розрахунок у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), та у разі визначення компенсації за відступлення права вимоги боргу також у грошовій формі, то, на думку податківців, така господарська операція не суперечить умовам передбаченим ТОВ на спрощеній системі оподаткування.

Ми ж від себе нагадаємо, яку відповідальність несе платник єдиного податку у випадку застосовування негрошової форми розрахунків.

 Відповідальність, яку несе «єдиноподатник» у випадку застосування негрошової форми розрахунків

Відповідальність за застосування негрошової форми розрахунків

Групи єдиного податку

Норма ПКУ

1 група

2 група

3 група

Відображення таких доходів у декларації з єдиного податку

Доходи, отримані від застосування негрошових розрахунків, слід окремо відобразити у декларації з ЄП

Пп. 296.5.5

Ставка ЄП з доходів, одержаних від негрошових розрахунків

15 відсотків

6 відсотків доходу — у разі сплати ПДВ;
10 відсотків доходу — у разі включення ПДВ до складу ЄП

П. 293.4 — 293.5

Чи слід змінювати систему оподаткування

Платники ЄП зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів у разі застосування іншого способу розрахунків — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому застосовано такий спосіб розрахунків

Пп. 298.2.3

А про наслідки з ПДВ такого права вимоги читайте тут.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»