• Посилання скопійовано

Чи включається до доходу експедитора-«єдинника» компенсація втраченого товару?

Під час перевезення товар було пошкоджено перевізником. Експедитор компенсує замовнику вартість такого товару, а перевізник компенсує відповідну суму експедитору. Чи потрапить сума компенсації до доходу експедитора - «єдинника»?

Чи включається до доходу експедитора-«єдинника» компенсація втраченого товару?

За ст. 932 ЦКУ експедитор має право залучити до виконання своїх обов'язків інших осіб, зокрема це стосується залучення перевізників. При цьому, у разі залучення експедитором до виконання своїх обов'язків за договором транспортного експедирування інших осіб експедитор відповідає перед клієнтом за порушення договору.

Відповідно до цього, податківці у ІПК від 16.08.2019 р. №3850/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зазначаються, що відповідальність за договором транспортного експедирування перед замовником несе не третя особа - перевізник, а безпосередньо експедитор..

Оскільки між експедитором та перевізником укладено окремий договір перевезення, то суми коштів, які компенсує перевізник експедитору вважаються отриманими в межах взаємовідносин між цими двома особами.

 

Які в зв’язку з цим податкові наслідки для експедитора?

Згідно з пп. 2 п. 292.ПКУ доходом юридичної особи, платника єдиного податку є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Для платників єдиного податку третьої групи (юридичних осіб) дохід визначається на підставі даних обліку (спрощеного бухгалтерського обліку) (п. 292.13 та 296.1.3 ПКУ), який здійснюється згідно з НП(с)БО або іншими нормативно-правовими актами Мінфіну України з питань бухгалтерського обліку.

В свою чергу, як роз’яснюють податківці, суми відшкодування збитків і компенсацій відображаються в бухгалтерському обліку у складі інших операційних доходів (п. 7 П(С)БО 15) за кредитом субрахунку 715 "Одержані штрафи, пені, неустойки".

Водночас, ПКУ не передбачено врахування витрат при визначенні доходу платника єдиного податку третьої групи. В бухгалтерському ж обліку, виставлена замовником претензія буде відображена в бухгалтерському обліку експедитора у складі інших витрат операційної діяльності на субрахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки».

Отже, згідно роз’яснення фіскалів отримана експедитором від перевізника сума компенсації вартості завданих збитків від втрати вантажу замовника включається до доходу експедитора та оподатковується єдиним податком.

 

А що з ПДВ?

За загальним правилом об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «а» та «б» п. 185.1 ПКУ).

І як роз’яснюють податківці, суми штрафних санкцій, пені (неустойки) не входять до складу договірної вартості. Тож у випадку, коли один із контрагентів порушує договірні умови і сплачує неустойку (пеню, штраф, відсотки) за таке порушення, дані суми не є об‘єктом оподаткування податком на додану вартість і на них не виписується податкова накладна.

Оскільки за роз’ясненням податківців експедитор отримує від перевізника не компенсацію за товар, а саме сплату штрафних санкцій за порушення договору перевезення. То ж вважаємо, що отримані від перевізника кошти не є об’єктом оподаткування ПДВ експедитора.

Однак як оподатковуватиметься ПДВ сума такої компенсації, перерахована експедитором замовнику, податківці в коментованій консультації не зазначають. Тому з цього приводу варто отримати власну ІПК. 

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»