• Посилання скопійовано

Мінцифри планує вирішити проблему провайдерів-«єдинників»

Мінцифри виступає за збереження спрощеної системи оподаткування для провайдерів, які надають послуги з доступу до інтернету

Мінцифри планує вирішити проблему провайдерів-«єдинників»

Міністерство цифрової трансформації (Мінцифра) переймається розвитком телекомунікаційного ринку в Україні. Тому Міністерство виступаєза збереження спрощеної системи оподаткування для провайдерів, які надають послуги з доступу до інтернету. Адже часто саме завдяки їхній діяльності інтернет дістається до невеликих міст та сіл.

Відомо, що останнім часом виникли суперечки щодо можливості провайдерам-ФОПам, що працюють за КВЕДом 61.90, бути на спрощеній системі оподаткування. Розгляд цього питання було ініційовано Комітет цифрової трансформаціїї. За результатами опрацювання питання ми ініціювали зустріч представників державних органів та асоціацій операторів і провайдерів. У ній взяли участь ІНАУ, Телас, АППК, Телекомпалата, Мінфін, Податкова служба, Держстат, Міністерство економіки, торгівлі та сільського господарства.

 

У чому проблема?

КВЕД 61.90 містить шість видів діяльності. Використовувати спрощену систему оподаткування при цьому можуть лише ФОПи, що здійснюють тільки один із видів: надання послуг із доступу до інтернету. Для інших видів, що містяться у цьому КВЕДі, такі пільги не передбачені. Але при реєстрації ФОП усі однаково зазначають КВЕД 61.90. Розділити цей КВЕД неможливо, оскільки наші КВЕДи до останньої цифри гармонізовані з європейською статистичною системою, і для їх зміни необхідна зміна в усьому ЄС.

 За результатами обговорення було прийнято рішення:

Податкова служба найближчим часом підготує роз'яснювальний лист щодо цього питання, а також проведе роз'яснення ситуації податковим органам на місцях. Це має короткостроково вирішити проблему.

Мінцифра розгляне можливість запровадження додаткової позначки у формі онлайн-реєстрації для ФОП про те, що особа не планує займатися видами діяльності, які заборонені пп. 291.5.1 ПКУ.

Після цього Мінфін за сприяння Мінекономіки гармонізує свої документи згідно із внесеними змінами. Це буде середньостроковим рішенням.

Паралельно з цим Асоціації операторів та провайдерів нададуть пропозиції, як зробити 61 розділ КВЕДів, який визначає діяльність у сфері телекомунікацій, сучаснішим (адже КВЕДи були затверджені ще у 2010 році).

У свою чергу Держстат звернеться до міжнародних статистичних організацій стосовно можливості внесення змін до наявних КВЕДів, а також розгляне можливість зміни тлумачення КВЕДу 61.90.

***

Читайте також: Інтернет-провайдер на спрощеній системі оподаткування: бути чи не бути? 

Джерело: Мінцифри

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»