• Посилання скопійовано

Український ФОП надає послуги, перебуваючи у Польщі: як і куди сплачувати податок з отриманих доходів?

Якщо ФОП зареєстрований платником єдиного податку, в нього є загроза сплатити податки з отриманих з України доходів двічі (в Україні і в Польщі). Але і ФОПам-"загальникам" право не платити податок в Польщі треба буде довести

Український ФОП надає послуги, перебуваючи у Польщі: як і куди сплачувати податок з отриманих доходів?

Податковий резидент України

Такий ФОП на ЄП за загальним правилом залишається податковим резидентом України, якщо й надалі подає податкову звітність, сплачує податки в Україні. Це питання ми докладно розглянули в статті «Підприємницька діяльність ФОПа на ЄП за кордоном», опублікованій у «ДК» №22/2023.

Хоча, звісно, такий ФОП може обрати замість податкового резидентства України податкове резидентство іншої країни, зокрема Польщі. Але ми цей варіант зараз не розглядаємо.

Отже, ФОП на ЄП тимчасово мешкає у Польщі, продовжує працювати віддалено, отримуючи доходи від підприємницької діяльності, декларує ці доходи в Україні, подаючи відповідну декларацію, сплачує податки в Україні.

У наведеній вище статті ми рекомендували для уникнення непорозумінь з українською податковою службою отримувати підприємницькі доходи на підприємницькі рахунки ФОПа в українських банках. Адже згідно з консультаціями податкової служби доходи, отримані на рахунки в іноземних банках, слід оподатковувати як іноземні доходи фізосіб, за якими фізособа має щороку подавати декларацію про майновий стан і доходи, утримуючи з доходів ПДФО (18%) і ВЗ (1,5%). Тобто, на погляд податкової, такі доходи оподатковуються не як доходи від підприємницької діяльності, а як інші доходи фізособи.

Ми вважаємо, що така думка податкової не відповідає нормам українського законодавства і такі доходи мають оподатковуватись єдиним податком. Але навряд чи пересічний український ФОП хоче встрявати в суперечки з податковою. Тож, одержуючи доходи на закордонні рахунки у країні перебування (тимчасової реєстрації), доречно дотримуватися рекомендацій податкової служби, навіть якщо вони, на наш погляд, не відповідають чинному законодавству.

Якщо український ФОП сплатить податки з отриманих доходів в Україні, чи не виникне в нього обов’язку сплатити податки ще й у Польщі?

Спробуймо з’ясувати, використавши інформацію, розміщену на сайті Мінфіну України.

А також індивідуальні податкові роз’яснення (ІПР) польської податкової служби на сайті Мінфіну Польщі.

Наведемо короткий зміст окремих із цих роз’яснень у таблиці.

Таблиця

Короткий зміст ІПР польської податкової служби

Реквізити ІПР Коротко зміст
№553892 від 24.07.2023 Українка перебувала у Польщі тимчасово, надаючи послуги дистанційно компанії у США як український ФОП.
Українка не є резидентом Польщі, але вона надавала послуги з території Польщі, а тому місце роботи у Польщі є постійним представництвом. Отриманий унаслідок цього дохід має оподатковуватися у Польщі
№550409 від 28.06.2023 Українка тимчасово разом із матір’ю перебуває у Польщі у зв’язку з воєнними діями. Мешкає в орендованій квартирі, звідки провадить діяльність дистанційно як український ФОП на ЄП (2%) для замовників з України. Така українка не є податковим резидентом Польщі, адже центр життєвих інтересів має в Україні. Але дохід отримується з орендованої квартири (яка вважається постійним представництвом) на території Польщі, тому такий дохід оподатковується у Польщі
№550743 від 23.06.2023 Українець, який не має дружини, дітей, але має батьків в Україні, у зв’язку з воєнними діями прибув до Польщі. З території Польщі, як український ФОП на ЄП (5%), надавав послуги дистанційно (розроблення баз даних тощо) для литовського підрядника. Перебуває у Польщі понад 183 дні. Але центр життєвих інтересів має в Україні. Таким чином, українець не є податковим резидентом Польщі. Але позаяк дохід отримував із території Польщі (у квартирі, найманій для тимчасового проживання), такий дохід оподатковується у Польщі як дохід, отриманий постійним представництвом
№545152 від 23.05.2023 Українка разом із чоловіком та дитиною у зв’язку з воєнними діями тимчасово перебуває у Польщі. Має довідку про податкове резидентство України. Мешкає у приватній квартирі, яку отримала безкоштовно на період тимчасового проживання. З цієї квартири надає віддалено як український ФОП послуги комп’ютерного програмування. Не є податковим резидентом Польщі, адже центр життєвих інтересів має в Україні. Але дохід отримує з квартири на території Польщі. Така квартира вважається постійним представництвом. Дохід постійного представництва оподатковується у Польщі
№543576 від 16.05.2023 Українець у зв’язку з воєнними діями тимчасово перебуває у Польщі. Як український ФОП надає віддалено клієнтам з України послуги ІТ. Працює на ноутбуці і надає послуги або вдома, де тимчасово мешкає, або в кав’ярні чи деінде. Такий українець не є податковим резидентом Польщі, але дохід отримує на території Польщі через постійне представництво. Тому такий дохід оподатковується у Польщі
№532411 від 01.03.2023 Українка тимчасово мешкає на території Польщі у знайомого, надає дистанційно послуги комп’ютерного програмування як український ФОП на ЄП (2%). Позаяк дохід отримує на території Польщі, вважається, що такий дохід отримано постійним представництвом на території Польщі, а тому він оподатковується у Польщі. Причому податковим резидентом Польщі українка не є.
До речі, в цій ІПР дається розширене тлумачення поняття центру життєвих інтересів
№532361 від 24.02.2023 Українець разом із дружиною та сином унаслідок воєнних дій тимчасово перебуває у Польщі. Надає віддалено послуги ІТ-програміста як український ФОП – клієнтам в Україні. Не є податковим резидентом Польщі, але отримує дохід з території Польщі (через так зване постійне представництво – місце, де фізично надає послуги на комп’ютері), тому такий дохід оподатковується у Польщі
№531404 від 21.02.2023 Українець у зв’язку з воєнними діями тимчасово перебуває у Польщі. Дружина залишилася в Україні. Як український ФОП надавав віддалено послуги програмування. Але згодом зареєстрував польський ФОП. Доходи, отримані українським ФОПом, мають оподатковуватися у Польщі, адже вважається, що вони отримані постійним представництвом, розташованим у Польщі. Після перевищення 183 днів перебування у Польщі в цій конкретній ситуації (реєстрація польського ФОПа) українець стане податковим резидентом Польщі

 

Внесення змін щодо місця провадження діяльності

Якщо ФОП на ЄП тимчасово виїжджає за межі митної території України і провадитиме діяльність за кордоном, він має внести зміни до своїх реєстраційних даних щодо місця провадження господарської діяльності, подавши до податкової служби за місцем податкової адреси відповідну заяву.

Заява подається платниками ЄП 1 та 2 груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ПКУ). А платниками ЄП групи 3  не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (п. 298.6 ПКУ).

Заяву подають із позначкою «Внесення змін».

У полі 6 «Місце провадження господарської діяльності», в якому слід зазначати інформацію, зокрема, щодо області, району, населеного пункту, вулиці, номера будинку/офісу/квартири, індексу, така особа заповнює тільки графу «Область, район, населений пункт», в якій зазначає: «Виконання робіт чи надання послуг за межами України (експорт)» та/або «Поставка товарів за межами території України (експорт)». Інші графи поля 6 заяви не заповнює.

 

Чи оподатковувати доходи українського ФОПа ще й у Польщі?

Спершу глянемо інформацію на сайті українського Мінфіну.

Мінфін України розробив анкету з описом можливих ситуацій, у яких опинилися за кордоном громадяни України, та переліком запитань, що виникають через це.

Анкета була доведена через дипломатичні канали до відома компетентних органів європейських країн, США та Канади з проханням надати відповідь. На момент написання цієї статті на сайті Мінфіну розміщено заповнені анкети 10 країн: Австрії, Бельгії, Данії, Італії, Латвії, Литви, Німеччини, Польщі, Португалії, Чехії.

Для пошуку відповіді на наше запитання звернімося до анкети Польщі.

 

Представництво і постійне представництво

Для цілей Конвенції про УПО термін «постійне представництво» означає постійне місце діяльності, через яке повністю або частково здійснюється комерційна діяльність підприємства.

Термін «постійне представництво», зокрема, включає: місцезнаходження дирекції; відділення; контору; фабрику; майстерню; шахту, нафтову або газову свердловину, кар’єр або будь-яке інше місце видобутку природних ресурсів.

Будівельний майданчик або монтажний або складальний об’єкт є постійними представництвами лише в тому разі,  якщо вони існують більше 12 місяців.

Водночас на урядовому вебсайті у розділі про реєстрацію представництва закордонної фірми застерігають, що представництво може провадити виключно діяльність у сфері реклами та промоції закордонного підприємця. Представництво закордонної фірми не має права провадити в Польщі господарську діяльність.

 

ФОП на території Польщі надає послуги віддалено клієнтам в Україні

У польській анкеті відкриваємо розділ ІІ «Питання, що стосуються конкретних випадків».

Там дивимося випадок 7 «Послуги самозайнятої особи, що надаються в Україні».

Ситуація така. Пані Наталя є українським ФОПом на ЄП і надає консультаційні послуги клієнтам в Україні дистанційно. На запитання, чи потрібно оподатковувати такий дохід в Польщі, в анкеті читаємо відповідь.

Якщо пані Наталя є резидентом Польщі для потреб оподаткування, її дохід, отриманий від клієнтів в Україні, оподатковуватиметься в Польщі.

Якщо пані Наталя не є резидентом Польщі для потреб оподаткування, її підприємницький дохід оподатковуватиметься у Польщі тільки в тому разі, якщо вона здійснює підприємницьку діяльність у Польщі через постійне місце діяльності, розташоване у Польщі. І тоді дохід, який стосується такого постійного місця діяльності, оподатковується у Польщі.

Отже, незалежно від оподаткування підприємницького доходу в Україні, ФОП має оподатковувати доходи і в Польщі, якщо виконується одна з таких умов:

1) фізособа, яка є українським ФОПом, є резидентом Польщі для потреб оподаткування;

2) ФОП здійснює підприємницьку діяльність у Польщі через постійне місце діяльності, розташоване у Польщі.

Розгляньмо ці умови.

 

Резидент Польщі

Відкриваємо анкету, розділ І «Загальні питання», підрозділ 3 «Визначення статусу податкового резидента для фізичної особи».

Читаємо підпункт «а».

Фізичні особи вважаються податковими резидентами Польщі, якщо вони:

  • мають центр особистих або економічних інтересів у Польщі (центр життєвих інтересів); або
  • мешкають на території Польщі понад 183 днів протягом податкового року.

Офіційні рекомендації щодо тлумачення податкового резидентства фізосіб розміщено на сайті Мінфіну Польщі.

У п. 2 Рекомендацій зазначено: сполучник «або» означає, що виконання хоча б одного з цих критеріїв дозволяє вважати платника податків особою, яка мешкає на території Польщі.

Докладніше про визначення податкового резидентства можна почитати в ІПР, які наведені в таблиці. Тут на цьому питанні окремо не спиняємося. Скажемо тільки, що здебільшого, якщо фізособа перебуває на території Польщі тимчасово, навіть якщо строк перебування перевищує 183 днів, вона не є податковим резидентом Польщі. Але ситуації є різні, тож кожну потрібно розглядати окремо.

Подеколи податкове резидентство може задвоїтися. Тобто відповідно до встановлених нормативними документами ознак фізособа може одночасно бути як податковим резидентом Польщі, так і України.

Але ж вище ми зазначили, що розглядаємо ситуацію, в якій ФОП є податковим резидентом України. Тобто ФОП бажає бути лише податковим резидентом України. Чи можна щось зробити, аби податкове резидентство не задвоїлося?

Наприклад, дивимося підпункт «d» підрозділу 3 розділу І анкети. Там сказано: якщо особа є податковим резидентом України, вона повинна підтвердити свій статус, надавши довідку про податкове резидентство, видану відповідним українським податковим органом. А в п. «е» підрозділу 3 розділу І анкети сказано: якщо українські податкові органи видають таку довідку в електронному вигляді, вона буде прийнята саме в такому вигляді.

Далі уточнено: щодо громадян України запроваджено спеціальну норму, згідно з якою особа може визначити місцезнаходження центру життєвих інтересів на території Польщі на підставі письмової заяви.

Тобто, щоб автоматично не стати податковим резидентом Польщі, відповідаючи наведеним критеріям, може бути доречним отримати довідку про податкове резидентство України і надати таку довідку податковим органам Польщі.

Довідку отримують згідно з нормами Порядку №248. Для отримання довідки до ДПС слід надіслати заяву, форма якої наведена в додатку до Порядку №248.

Заяву можна подати через електронний кабінет платника податків. Довідка видається за звітний (податковий) період  рік та підтверджує, що платник податків є резидентом України протягом року, зазначеного у довідці. При цьому нормами Порядку не визначено терміну дії такої довідки. Довідка також може надсилатися через електронний кабінет.

Хоча отримання такої довідки ще не гарантує, що ФОП не стане одночасно податковим резидентом обох держав. Довідка буде всього лишень одним з аргументів на користь виключно українського резидентства, якщо виникне спір з цього питання.

 

Як вирішити можливий конфлікт щодо податкового резидентства?

Народний депутат України Ніна Южаніна звернулася з цього приводу до ДПС й отримала відповідь, яку опублікувала на своєму телеграм-каналі.

ДПС написала: якщо обидві країни вважають особу своїм податковим резидентом згідно з локальним законодавством, а сама особа вважає, що це не відповідає положенням міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування, вона може подати заяву про розгляд своєї справи до компетентного органу України або іншої країни, яка вирішуватиметься за процедурою взаємного узгодження.

Відповідно до міжнародного договору буде проведено відповідний тест (на визначення центру життєвих інтересів), за підсумками якого компетентні органи двох країн мають прийняти рішення, податковим резидентом якої з двох країн вважатиметься зазначена особа.

При цьому кожен окремий випадок розглядатиметься компетентними органами на основі наданих документів та підтверджень з урахуванням усіх обставин та підстав.

Тобто український ФОП, якому потрібно буде узгодити своє податкове резидентство, має подати відповідну заяву або до податкової служби України, або до податкової Польщі.

 

Постійне місце діяльності, розташоване у Польщі

Фактично йдеться про постійне представництво, поняття якого наведено в Конвенції про УПО.

Це питання досить докладно розглянуто в ІПР, наведених у таблиці. Тут скажемо тезисно. Згідно з наведеним там розумінням, якщо український ФОП працює віддалено на території Польщі (у помешканні, в кав’ярні, хоч на лавці у парку тощо), вважається, що він працює через постійне представництво на території Польщі. А тому отриманий дохід підлягає оподаткуванню у Польщі.

 

Загальний підсумок

Повторимо ще раз те, що наведено вище, а також підтверджено багатьма ІПР польської податкової служби (див. таблицю).

Якщо український ФОП тимчасово перебуває на території Польщі, то, як правило, він не є податковим резидентом Польщі. Але якщо він отримує дохід, фізично працюючи на території Польщі, наприклад віддалено, використовуючи комп’ютер, такий дохід підлягає оподаткуванню на території Польщі як дохід постійного представництва на території Польщі.

Водночас такий дохід оподатковуватиметься в Україні.

 

Можливий спосіб уникнути подвійного оподаткування

Вище ми зазначили, що на погляд ДПС, якщо ФОП на ЄП отримує доходи на рахунки в іноземних банках за межами митної території України, такі доходи оподатковуються не як підприємницькі доходи, а як інші іноземні доходи фізособи. Тож, якщо такі доходи оподатковані у Польщі, їх можна відобразити в рядку 10.10 «Доходи, отримані з джерел за межами України» декларації про майновий стан і доходи, а не в декларації ЄП і зменшити суму українського ПДФО на суму податків, сплачених у Польщі, які відображаються в рядку 18 декларації про майновий стан і доходи (див. пп. 170.11.2 ПКУ).

Як варіант уникнення подвійного оподаткування, можна припинити український ФОП, стати податковим резидентом Польщі, отримавши сертифікат про резидентство Польщі (див. п. 10 розд. І анкети Польщі), і зареєструватися польським ФОПом. Ставка податку для такого польського ФОПа залежатиме від обраної системи оподаткування (див. п. «с» п. 4 розд. І анкети Польщі):

– загальний режим (12%, 32% – див. далі);

– оподаткування за фіксованою ставкою (19%);

– одноразовий податок на зареєстрований дохід (спрощена форма оподаткування).

 

Чи можна уникнути подвійного оподаткування?

Дивимося запитання в п. 3 розд. «А» випадку 7 анкети Польщі: «Чи є можливість для пані Наталії П. зменшити суму податку в Польщі на суму спрощеного податку, сплаченого пані Наталією П. з такого доходу в Україні за правилами уникнення подвійного оподаткування?».

Відповідь в анкеті така: «Внутрішнє податкове законодавство Польщі не містить положень, які б дозволяли платникові податків  нерезиденту зменшити суму податку на суму податку, сплаченого в іншій державі».

Отже, в описаній ситуації зменшити суму податку, сплаченого в Польщі, не можна.

На наш погляд, якщо український ФОП перебуває на ЄП, не можна зменшити і в Україні. Адже Конвенція про УПО поширюється на такі податки в Україні (див. п. 3 ст. 2 Конвеції):

  • податок на прибуток;
  • прибутковий податок з громадян.

Прибутковий податок з громадян на сьогодні  це ПДФО.

ЄП у цьому списку немає. Тож на сплачений у Польщі податок зменшити ЄП підстав немає.

Але якщо ФОП перебуває на загальній системі, він, на наш погляд, міг би зменшити український ПДФО на суму податку, сплаченого у Польщі, проте тут виникає багато запитань, у т. ч. зі звітністю.

 

ФОП на території Польщі надає послуги віддалено клієнтам по всьому світі

У польській анкеті особливості цієї ситуації розглянуті у випадку 8 «Послуги самозайнятої особи, що надаються по всьому світу».

Податкові наслідки такі самі, як і для послуг, що надаються клієнтам в Україні, що ми розглянули вище.

 

Чи треба українському ФОПу реєструватися у польських держорганах?

Дивимося запитання в розділі «В» випадку 7 «Послуги самозайнятої особи, що надаються в Україні» та випадку 8 «Послуги самозайнятої особи, що надаються по всьому світу» анкети Польщі: «Чи потрібна реєстрація в органах влади для здійснення такої підприємницької діяльності у Польщі?».

Відповідь така.

Підприємець, який провадить господарську діяльність у Польщі, відповідно до принципу «єдиного вікна», підлягає реєстрації в Центральному реєстрі реєстрації та інформації про господарську діяльність CEIDG. Провадження певних видів діяльності (наприклад, консультаційна діяльність) може призвести до необхідності реєстрації платником ПДВ у податковій інспекції за місцем перебування платника податків.

На жаль, у цій відповіді не уточнено, про яких ФОПів ідеться. Чи стосується ця відповідь тільки фізосіб, які реєструються польськими ФОПами? Чи вона стосується в тому числі українських ФОПів, які віддалено працюють на території Польщі? Рекомендуємо звернутися за консультацією з цього питання до Центрального реєстру реєстрації та інформації про господарську діяльність CEIDG.

 

Загальні особливості оподаткування

Ми розглядаємо ФОПа, який є податковим резидентом України, тимчасово мешкає на території Польщі, не є її податковим резидентом і працює віддалено з території Польщі.

Вище ми зазначили, що отримані внаслідок такої діяльності доходи мають оподатковуватися в тому числі у Польщі.

Загальні особливості оподаткування описано в розділі І анкети Польщі.

Щоб сплатити податки у Польщі, потрібно спершу подати декларацію. А щоб подати декларацію, потрібно отримати податковий номер.

Податковим ідентифікатором у Польщі для особи, яка не займається підприємницькою діяльністю або не є зареєстрованим платником ПДВ, є номер PESEL, в інших випадках податковим ідентифікатором є NIP.

PESEL можна отримати на запит (у будь-якому муніципальному офісі) або поза офісом (наприклад, під час реєстрації). NIP можна отримати у податковій інспекції, що обслуговує платників податків, якщо є підстави для його присвоєння. У зв’язку зі збройним конфліктом в Україні для громадян України діє спрощена процедура отримання номера PESEL (заяву можна подати до будь-якого муніципального органу).

Податкові декларації подаються у Польщі у період з 15 лютого до 30 квітня. Якщо цей день припадає на суботу або святковий день, то останнім терміном є перший робочий день після нього.

Польське податкове законодавство передбачає різні типи податкових декларацій залежно від характеру доходу та податкового режиму.

Для ситуації, яку ми розглядаємо, подається декларація PIT-36 (те саме читаємо в ІПР №553892, ІПР №543576, ІПР №531404). Для інших ситуацій може подаватися декларація іншої форми (див. також ІПР №543576, ІПР №531404).

Податкові декларації можна подавати у паперовому або електронному вигляді. Паперову декларацію можна подати безпосередньо до податкової інспекції або через спеціальний сервісний центр чи надіслати через поштового оператора.

Електронну декларацію можна надіслати через вебсайт: www.podatki.gov.pl. Декларація, надіслана таким чином, може бути як самостійно заповнена платником податків, так і надана податковим органом. Декларація, надана податковим органом, доступна платникові податків з 15 лютого в сервісі Twоj e-PIT на вищезазначеному вебсайті.

Податок слід сплатити до 30 квітня року, наступного за звітним.

Ставка податку становить 12% для бази оподаткування до 120 000 злотих і 32% понад цю суму. Неоподатковуваний мінімум становить 30 000 злотих (див. пп. «с» ч. 4 розд. І анкети Польщі).

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»