• Посилання скопійовано

Кредиторська заборгованість, за якою минув строк давності: наслідки з єдиного податку

Податківці вкотре наполягають, що підприємство - платник ЄП за ставкою 5% має включати до складу доходу суму кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності

Кредиторська заборгованість, за якою минув строк давності: наслідки з єдиного податку

 Коментар до ІПК ДПС від 27.04.2020 р. №1692/ІПК/20-40-04-03-20

За загальним правилом, встановленим пп. 2 п. 292.1 ПКУ, доходом юридичної особи - платника ЄП є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником ЄП акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

Крім того, згідно з п. 292.3 ПКУ до суми доходу платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

 

Для кого з «єдинників» прострочена кредиторка є оподаткованим доходом?

Якщо йти за п. 292.3 ПКУ, який ми навели вище, то вимога оподаткувати суму кредиторки, у якої закінчився строк давності, встановлена лише для 3 групи і лише для тих, хто обрав ставку 3%. Зверніть увагу, що п. 292.3 ПКУ не розділяє платників ЄП на юросіб та підприємців. Тому вважаємо, що його треба застосовувати як підприємцям, так і юридичним особам.

При цьому платники 1-2 груп і 3 групи за ставкою 5% такий дохід визнавати не повинні. Але, як демонструє коментована ІПК, податківці мають власну (і фіскальну) точку зору з цього приводу.

У коментованій ІПК харківські податківці приходять зовсім до протилежного висновку. Вони спираються на п. 292.13 ПКУ, за яким дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ.

Своєю чергою, статтею 296 ПКУ встановлено, що юридичні особи - платники ЄП ІІІ групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пунктів 44.2, 44.3 ПКУ.

А далі податківці посилаються на П(С)БО, зокрема:

  • п. 5 П(С)БО 15, за яким дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена;
  • п. 15 П(С)БО 15 – доходом визнається сума зобов’язання, яке не підлягає погашенню;
  • п. 5 П(С)БО 11 – якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду.

І на підставі наведеного роблять висновок, що до доходу підприємства - платника ЄП включаються суми списаної кредиторської заборгованості, за якими минув строк позовної давності, незалежно від того, чи є підприємство платником ПДВ.

 

Позиція редакції

Щодо включення до складу доходу в бухгалтерському обліку – тут питань немає. Юридична особа дійсно визнає дохід від списання кредиторської заборгованості. А от щодо включення цієї суми до складу оподатковуваного доходу платника ЄП (за умови, що він не платник ПДВ), ми не згодні.

По-перше, як було зазначено вище, п. 292.3 ПКУ чітко встановлено, що включення простроченої кредиторки стосується лише «єдинників», що сплачують ПДВ.

По-друге, визначення об’єкта оподаткування шляхом визначення фінрезультату за правилами бухгалтерського обліку передбачено іншою системою оподаткування (платники податку на прибуток, які керуються п. 134.1.1 ПКУ).

У даному випадку при спливу строку давності за кредиторською заборгованістю надходження коштів в грошовій формі не відбувається, дохід виникає лише у бухгалтерському обліку. Виходить, що податківці «вибірково» застосовують положення П(С)БО, які є їм вигідними.

 

А що кажуть суди?

Як не дивно, суди щодо цього питання мають різні підходи.

Наприклад, у постанові Рівненського окружного адміністративного суду від 14.12.2017 р. у справі №817/1592/17 було зроблено акцент на те, що суми списаної кредиторської заборгованості включаються у доходи тільки юридичної особи - платника єдиного податку, який є платником ПДВ.

Не підпадає прострочений борг і під поняття безоплатно отриманих товарів, оскільки між сторонами було укладено договір купівлі-продажу, а не договір дарування.

Проте дане рішення було скасовано постановою Житомирського апеляційного адміністративного суду від 09.07.2018 р. у справі №817/1592/17. Зокрема, в цій постанові вказується, що сума кредиторської заборгованості, щодо якої не минув строк позовної давності та яка у зв’язку із ліквідацією юридичної особи - платника єдиного податку третьої групи вже не надійде кредиторам, включається до бази оподаткування єдиним податком.

Тож, незважаючи на пряму норму ПКУ, спір із податківцями можна як виграти, так і програти. Тому включати такий списаний борг до оподаткованого доходу чи ні, кожен «єдинник» має визначати самостійно.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»